Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mali pečat Grafičkog kolektiva

Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2015. godinu Bojanu Otaševiću za grafiku Coltarane.


 


Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u četvrtak, 16. decembra 2014. u 13h  i radio u sledećem sastavu: Ljiljana Stojanović, grafičarka, Ljubomir Milanović, istoričar umetnosti i Viktor Mijatović, grafičar. Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2015. godinu Bojanu Otaševiću za grafiku Coltarane.



Obrazloženje žirija:

Prepoznatljiva rukopisna ortografija Bojana Otaševića ukorenjena je u poetski krug figuracije u čijem  otvorenom polju ovaj autor istražuje ljudsko telo. Najčešće je to Lice, kao primarni nosilac čovekovih psiholoških stanja i centralni motivski fokus ovog autora. Koncepcija lica u njegovim fragmentima monumentalnih uvećanja ili se kompozicijom stvara utisak snažnog energetskog potencijala koji nagalašava individu u njenoj neponovljivosti. „Bavim se temama koje me preokupiraju svaki dan, ljudima koje viđam i sa kojima provodim vreme. Sve slike su nastale bez ikakvih fotografskih pomagala, a iako su sve ovo možda stvarni ljudi, ja ih nisam direktno portretisao", izjavio je Otašević u nedavnom intervjuu i ovo svedočanstvo neposredno osvetljava autorov poetski diskurs. U svetu u kome dominira umreženo društvo koje najčešće komunicira na bezbednoj distanci – elektronskom poštom ili sms porukama. I iz tog ugla posmatran rad Bojana Otaševića i njegovi „Razgovori sa prijateljima", kako je nazvao jedan od svojih ciklusa,  kreativnom vitalnošću i upornim traganjem za personalnošću ilustruje moć pojedinca i osobenosti određenog grafičkog prosedea.


Bojan Otašević (Kragujevac, 1973). Diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1998, gde je magistrirao je 2001, a 2014. doktorirao. Predaje na Filozofsko umetničkom fakultetu u Kragujevcu.



Značajan stimulans ovom projektu daje i Ministarstvo kulture Republike Srbije koje i ove godine dodeljuje tri ravnoparvne otkupne nagrade. Nagrađeni autori su: Milica Žarković, Alan Bećiri i Jelena Savić.



Datum objavljivanja: 18.12.2015.