Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mala istorija foto nagona

Centar za fotografiju organizuje, "Mala istorija foto nagona", predavanje
gost: Vladimir Perić, moderator: Ivan Petrović, urednici CEF-a: Mihailo Vasiljević i Ivan Petrović, utorak, 14. februar 2012. godine u 18. časova.

 


Predavanje Vladimira Perića zasnovano je na prikazivanju dela prikupljenog fotografskog materijala (fotografija), koje je umetnik, kupujući ih na buvljim pijacama, sakupljao u poslednjih 25 godina. Izbor fotografija podrazumevalo je praćenje strategija na kojima je Vladimir Perić tu “istoriju” pozicionirao, i on je u određenom smislu takav da, uslovljava nepredvidive promene u okviru date celine, samom mogućnošću dodavanja novih fotografija.



Ova svojevrsna kolekcija fotografija, koja egzistira na čudnim relacijama između, umetničkog rada i foto arhiva, pokreće niz pitanja, ne samo onih koji bi se direktno ticali medija fotografije, već i drugih, dosta složenijih društvenih pitanja koja nam se, u okruženju koje činimo i onome kome pripadamo, svakodnevno nameću.



"Mala istorija foto nagona", nije u tolikoj meri, mala istorija fotografije, koliko bi mogla biti jedna moguća istorija naše realnosti, prepričana kroz zadati izbor fotografija, kao jedne autorski uobličene celine.     



Vladimir Perić je rođen 1962. godine u Zemunu.



Studirao grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama pod pseudonimom Talent i kao član grupe Talent Factory. Dobitnik je Politikine nagrade iz Fonda Vladislav Ribnikar 2006. za izložbu Made in Yugoslavia, održanu u Galeriji Haos. Trenutno radi na projektu Muzej detinjstva. Radove je objavljivao u časopisima: Domus, How, Graphics International, Blue, European Photography, Kvadart, Eterna, Reč, New Moment, Remont Art Magazin… i u knjigama: Carson, D., 2ndsight – Grafik Design After the End of Print (Laurence King Publishing); Heller, S. & Ilic, M., Icons of Graphic Design (Thames & Hudson).







CENTAR ZA FOTOGRAFIJU



Centar za fotografiju je neprofitna nevladina organizacija osnovana 2011. godine u Beogradu, sa ciljem istraživanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Centar je osmišljen kao jedno moguće rešenje za izrazito lošu poziciju fotografije u Srbiji - činjenica je da trenutno ne postoji nijedna institucija u kojoj je fotografija predmet aktivnog i ozbiljnog proučavanja.



Neki od konkretnih zadataka Centra za fotografiju jesu: podizanje svesti o značaju koji fotografija ima kao društveni fenomen; promovisanje i praćenje savremene umetničke prakse bazirane na fotografiji; proučavanje istorije i teorije fotografije; organizovanje izložbi; pokretanje izdavačke delatnosti; prikupljanje fotografskih artefakata (fotografija, negativa, tehnike); formiranje specijalizovane biblioteke.



Svoje aktivnosti, u cilju realizovanja programa, CEF obavlja u prostorijama zgrade legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koji je kao operativni prostor dobio na uslužno korišćenje, na osnovu zaključenog ugovora o saradnji između Muzeja Savremene Umentosti u Beogradu i Centra za fotografiju.



Osnivači centra su Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević.


 


Radno vreme: od 12h do 20h

Utorkom je Legat zatvoren za publiku


 


 


 


Datum objavljivanja: 08.02.2012.