Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Maketarstvo za studente arhitekture

U subotu, 24. aprila, 2010. u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, održaće se otvaranje izložbe i promocija knjige "Maketarstvo za studente arhitekture". O izložbi i knjizi govore: Dr Darko Reba, Dr Nađa Kurtović Folić, Dr Milena Stavrić, Dr Predrag Šiđanin i Mr Bojan Tepavčević.

 


Osnovni tekst iz kataloga

Izložba MAKETARSTVO U ARHITEKTURI prikazuje radove studenata arhitekture iz III semestra na predmetu Maketarstvo, rađeni u školskim godinama 2007/2008, 2008/2009. i 2009/2010. Osim tradicionalnog pristupa u  izradi arhitektonskih maketa, izložbom su prikazana i dva savremena aspekta primene: konceptualno i digitalno (CNC) fabrikovane makete, koji su rađene u školskoj  2009/2010. Digitalne tehnologije i nove tendencije u arhitekturi pokrenule su pitanje kompleksnih i transformabilnih formi, a konceptualna i digitalno fabrikovana maketa  jedan je  od mogućih odogovora u procesu istraživanja formi. Iako su digitalne tehnologije u prvi mah potisnule primenu maketa u arhitekturi,  njihova budućnost nije neizvesna. Budućnost maketarstva nalazi se u sintezi analognih i digitalnih tehnologija.

Iz recenzije  Rad predstavlja celovit i specifičan pristup tematici maketarstva u arhitekturi. Celokupnost pristupa se ogleda u struktuiranoj analizi prikaza tehnika maketarstva i mnoštva praktičnih saveta za izradu maketa. Osim funkcije udžbenika, koji je namenjen savladavanju osnovnih tehnika maketarstva, ovaj rad nudi teorijske osnove za dublje razumevanje procesa projektovanja pomoću analognih modela i savremenih digitalnih tehnika. Dublje razumevanje ove problematike je studentima približeno kroz teorijske osnove geometrije slobodnih formi. Digitalne tehnike u maketarstvu i specifičnosti koje savremene kompjuterske tehnologije imaju u napretku modelarstva daju ovom udžbeniku izuzetnu atraktivnost i savremenost.  (Dr Milena Stavrić, Tehnički univerzitet u Gracu, Arhitektonski fakultet, TU Grac, Austrija)  


Iz kataloga:

"Konceptualne makete pružaju veliki arhitektonski potencijal za istraživanje formi.  One ne moraju biti vezane za konkretan arhitektonski projekat, već za određenu vrstu prostornog problema ili istraživanja.


Konceptualne makete u kontekstu mogućnosti savijanja i isecanja papira otvorile su novo polje u procesu arhitektonskog istraživanja. Različite šeme za savijenje i isecanje papira, kao i origami paterni imali su veliki uticaj na razvitak konceptualnih arhitektonskih maketa. Savijanje papira pruža jednostavan i intuitivan način istraživanja oblika. Istovremeno, nova takva istraživanja donose nova pitanja i standarde u pogledu istraživanja konstruktivnih sklopova."


"Tehnologije digitalne fabrikacije su pre svega razvijene za potrebe industrijskog dizajna i mašinskog inženjerstva, brodogradnje, auto i avio industrije, ali se sve češće upotrebljavaju i u arhitekturi.

Proces digitalne fabrikacije omogućava izvođenje geometrijski kompleksnih objekata koje je nemoguće ili veoma teško napraviti konvencionalnim tehnikama pravljenja maketa. Istovremeno, otvoreno je polje za istraživanje novih geometrijskih formi čija se estetika i funkcionalnost mogu proveravati ne samo kroz kompjuterski generisane 3D modele, već i kroz digitalno fabrikovane fizičke modele".


Arhitektonske makete se izvode radi predstavljanja arhitektonskih objekata putem kojih se sagledavaju forme, fasade, različiti elementi, a pruža se mogućnost i pogleda na "petu fasadu", odnosno pogleda na objekte iz ptičije perspektive.


Interesantna varijantna rešenja koje su studenti ponudili  u okviru predmeta Maketarstvo u III semestru su urađeni na osnovu projekata jednoporodičnih kuća velikih arhitekata današnjice. Izbor materijala, kao i interpretacija arhitektonskih detalja je ostavljena studentima na izbor.


 


Datum objavljivanja: 22.04.2010.