Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Majska izložba ULUPUDS-a

43. majska izložba ULUPUDS-a – Kreativna košnica od 10. maja do 4. juna. Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd. Kustos i autor koncepcije: dr Dijana Milašinović Marić; Dizajn: Olivera Petrović; Organizator: Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije

 


Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti, dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Ova izložba pripada manifestacijama koje okupljaju veliki broj stvaraoca (preko 210 umetnika različitih vokacija) te predstavlja svojevrstan godišnji presek primenjenog stvaralaštva u nas. Od 2007. godine ULUPUDS je svoju najznačajniju manifestaciju od revijalne izložbe delom transformisao u tematsku, prepoznajući opšte mene i tokove kulturnog razvoja. Tako je, čini se, na aktivan način preuzeo ulogu nekoga ko ide ispred događanja, a sopstvene članove – umetnike usmerio na put paralelan sa njihovim razvojem u društvu. Šta više, tematski gradiran ciklus (Ubrzanje, Otkrivanje, Svetlost, Harmonija) primenjen na poslednjim majskim izložbama pokazao je važnost interaktivnog odnosa između organizatora - kustosa i umetnika koji su se na kreativan, angažovan i inventivan način bavili temama -  osobenostima  savremenog sveta.


Ovogodišnja objedinjujuća tema KREATIVNA KOŠNICA zamišljena je kao  umetničko -  stvaralački događaj, gotovo hepening gde umetnici iz domena svoje delatnosti mogu da prikažu ono najkreativnije, najsvežije, novo, u smislu izvesnog pomaka od sopstvenog, ličnog stvaralačkog iskaza. Osnovna zamisao jeste da se prikaže primenjeno stvaralaštvo i njegovi akteri u svom posebnom svetu KREATIVNE KOŠNICE  koji buja, kreće se, bruji i gde, kao u pravoj košnici, vlada osobena logika, red, unutrašnji sklad, hijerarhija, disciplina, sve podređeno ideji stvaranja umetničkog dela koje, pak, ne bi moglo da se ostvari bez spoljašnjeg ambijenta odakle se crpi ono inicijalno,  stvarno, neophodno.   


Koncepcija, organizacije i odvijanje najznačajnije godišnje manifestacije ULUPUDS-a, Majske izložbe, za Udruženje danas predstavlja veoma važno pitanje samog njegovog napredovanja i aktuelnosti. Iz toga, u savremenom opstojavanju, proizlazi neophodno promišljanje o menadžmentu ali i značaju samog  ULUPUDS-a.


Naglašavamo da su, savremena umetnost i kultura, tu bi trebalo svi da se slože, važna duhovna nadgradnja života, naročito kada je u pitanju primenjeno stvaralaštvo koje povezuje brojne vidove popularne kulture, savremene civilizacije i tehnološkog razvoja!  Upravo kroz umetnost i niz njenih varijeteta,  stvara se pogled na svet vrednosti i otvorenih pitanja, čime, zapravo, ona pomaže napretku ljudskog bića i razvijanju kreativnog  mišljenja.


(iz uvodnog teksta kustosa izložbe Dijana Milašinović Marić)  


Prema ovlašnoj  statistici  od prve Majske izložbe do danas na njoj je učestvovalo preko 4 000 umetnika, koji su  izložili preko 10 750 radova, samu izložbu je posetilo preko 90 000 ljudi a odštampano je 21 500 kataloga!


Ove impozantne cifre  govore ne samo o tradiciji već i o vitalnosti, kontinuitetu i sposobnosti transformacije u duhu sa vremenom, kao i veoma značajnom mada  još neistraženom i nedovoljno valorizovanom resursu baštine primenjenog stvaralaštva i dizajna u Srbiji.       


Prateće manifestacije: 


Samostalna izložba Aleksandre Bogićević, dizajnerke tekstila


Dobitnice Velike nagrade 42. majske izložbe- Harmonija ili težnja ka njoj


Muzej primenjene umetnosti, 10. maj – 4. juni 2011. godine


 


Program 1


Galerija Žad, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, tokom trajanja izložbe 


Devet pratećih programa: predavanja, tribine, razgovori, prezentacije, igrokazi,  izložbe, primenjenih umetnika i dizajnera ULUPUDS-a  


Program 2


Autorske izložbe istoričarki umetnosti  


Ustanova kulture Stari grad Parobrod, Kapetan Mišina 6a, Beograd


Otvaranje 20. maja 2011. godine u 20 sati, izložba traje do 26. maja 


Olivera Vukotić, Odraz (u) umetnosti


Vukica Mikača, Mitar Trninić, Goran Malić 


Ljubica Jelisavac Katić, Zeleno volim te zeleno


Ljiljana Stojanović, Srđan Veljović, Tijana Dujović Liščević, Larisa Ackov Pavić 


Svetlana Jovičić, Virtuelno-Manuelno


Stanko Maletić  


Ivona Rajačić Barandovski, Između krajnjih suprotnosti: Crno i belo


Miloš Sibinović, Sanja Knežević, Sandra Božić i Dragan Strunjaš


 


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


 


  


Datum objavljivanja: 07.05.2011.