Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Majska izložba grafike beogradskog kruga

U ponedeljak 19. maja u 19hotvorena je Majska izložba grafike beogradskog kruga i dodeljena je nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva.


 


Ove godine na izložbi učestvuje 98 autora.



Grafički kolektiv ove godine obeležava 65 godina rada, što obavezuje na aktivno izučavanje i pozicioniranje grafike kao fenomena, kao i na istorizovanje uloge i značaja koju Grafički kolektiv ima na likovnoj sceni. Tom prilikom, u katalogu za Majsku izložbu grafika objavljeni su tekstovi naših uglednih i najstarijih članova, profesora Boška Karanovića (1924-2009), Bodžidara Džmerkovića (1930) i govor Miodraga B. Protića (1922) koji predstavljaju prilog istoriji Grafičkog kolektiva



Majska izložba grafike jedna je od najstarijih i najznačajnih tekovina Grafičkog kolektiva koja se na istoj lokaciji (Obilićev venac 27) priređuje od 1951. godine. Njena suština i pokretačka energija su sačuvane prenoseći se sa generacije na generaciju, ona je nastavila isti i/ili sličan umetnički koncept – afirmaciju umetničke grafike, njeno podsticanje i negovanje stvaralačkih potencijala. Umetnički, kulturni i istorijski aspekti ove izložbe integrisani su u sistem likovne scene druge polovine 20. veka kao i decenije novog milenijuma. Praćenjem geneze Majske izložbe, njenog umetničkog utemeljenja, vremenskog kontinuiteta, profesionalnosti i tradicije, može se zaključiti da je ona u prvim decenijama imala naglašenu lidersku ulogu, da je neposredno uticala na kvalitet medija i us/postavljanje profesionalnih standarda po kojima se vrednuje umetničko delo-grafički otisak.



Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, ustanovljena 1963. godine, predstavlja jedno od najstarijih i najrelevantnijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su autori bez kojih nije moguće pisati nacionalnu istoriju moderne umetnosti - Halil Tikveša, Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Bogdan Kršić, Boško Karanović, Bora Iljovski i dr. Žiri za nagradu Veliki pečat: Zoran Todović, vizuelni umetnik, Gordana Stanišić, istoričarka umetnosti i Milena Maksimović Kovačević, grafičarka jednoglasno je dodelio nagradu Vladimiru Milanoviću za grafiku "School".


 



Datum objavljivanja: 23.05.2014.