Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Majska izložba grafike beogradskog kruga

U ponedeljak, 16. maja u 19h u Galeriji Grafički kolektiv održaće se svečano otvaranje Majske izložbe grafike i dodela nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva.


 


Majska izložba grafike predstavlja relevantni pokazatelj novih pojava na savremenoj likovnoj sceni i podseća da je grafika živi organizam koji se menja i evoluira. Održavanjem ove izložbe u Grafičkom kolektivu, afirmiše se umetnička grafika, podstiče i neguje stvaralački potencijal autora, preispituju se prethodni i aktuelni načini produkcije, percepcije i komunikacije i uvode  se fleksibilnija teorijska razmatranja u savremeno grafičko stvaralaštvo.

 

Značaj i vitalnost ovog projekta koji već sedmu deceniju kontinuirano održava lidersku ulogu u predstavljanju aktuelnosti na recentnoj grafičkoj sceni potvrđuje  broj autora (po izboru selekcione komisije) – ovoga puta njih 100, kao i njihovi različiti poetski diskursi koji definišu energiju i kvalitet same izložbe. Pored veterana, laureata Velikog pečata, predstavljeni su i radovi mladih autora koji se sa novom stvaralačkom energijom i generacijskim elanom vešto pozicioniraju na savremenoj umetničkoj sceni. Ovogodišnja postavka je osnažena i umetničkim ostvarenjima gostiju iz inostranstva: iz Kine, Japana, Poljske  i SAD-a.

"...Polisemičnosti izložbe doprinosi više od stotinu grafika koje uvode širok grafički rečnik tema, sadražaja i interesantnih idejnih rešenja. Pojedini autori u svojim radovima svedenom ikonografijom ili kroz metaforične predstave govore o neizbežnim izazovima u savremenom okruženju, dok drugi svoj izraz pronalaze u lirskoj apstrakciji, ekspresionizmu. Prisutno je i linearno tretiranje površine kroz geometrijske mustre, ali i portretne predstave koje odišu uznemiravajućim emocionalnim gestom. Vidljiv je monohromatski efekat i apstraktne forme, kao i težnja ka uspostavljanju dijaloga sa umetnicima drugih epoha..."

                                                                                                                                  (Iz teksta Milice Perić)


Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, ustanovljena 1963. godine, predstavlja jedno od najstarijih i najrelevantnijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji.  Dosadašnji dobitnici ove nagrade su autori bez kojih nije moguće pisati nacionalnu istoriju moderne umetnosti – Marko Krsmanović, Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Bogdan Kršić, Boško Karanović, Bora Iljovski  i dr. Žiri za nagradu Veliki pečat 2016: Nebojša Radojev, grafičar, Milica Perić, istoričarka umetnosti i Maja Simić, grafičarka, laureatkinja Velikog pečata 2015. godine.


 



Datum objavljivanja: 12.05.2016.