Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Maja Milovanović: Mit o graditelju

Multimedijalni projekat beogradske slikarke mlađe generacije Maje (Živanović) Milovanović, "Mit o graditelju". Otvaranje izložbe je u četvrtak, 20 juna u 20. sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Izložba traje do 25. juna, 2016. godine.


 


Mit o graditelju je multimedijalni projekat beogradske slikarke mlađe generacije Maje (Živanović) Milovanović koji se zasniva na  konceptu reartikulacije i oživljavanja intimnih trenutaka iz života inženjera Luke Popovića i umetničkoj korelaciji ličnih dokumenata  - dnevnika koji je inženjer  vodio 1941-1942. godine i fotografijama iz porodičnog albuma iz perioda 1954-1980, sa istorijskim vizuelnim obrascima karakterističnim za vreme i okruženje u kome je živeo.  Sadržaj izložbe čini više elemenata:  zidna instalacija sastavljena od stotinak akvarela rađenih po fotografijama, dimenzija 28x35 cm , istovetno uramljenih; 12 radova na papiru rađenih digitalnom štampom; ratni dnevnik – crteži rađeni ugljenom na papiru, ratni okvir –  6 slika, akril na platnu, rađenih po frejmovima iz američkih filmova iz ratnih i prvih poratnih godina, portreta  rađenih u  tehnici animacije, uvećane fotografije/printa glavne ličnosti oko koje se gradi naracija i audio efekata koji čine integralni deo postavke.

 

Maja Milovanović, je diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju, na odseku slikarstva 2000 god, a magistarske studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2005. godine. Dobitnica je godišnje studentske nagrade SPINAKER Fakulteta likovnih umetnosti na Cetinju, a  2010. je dobila nagradu za digitalnu fotografiju na međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu. Izlagala je na brojnim grupnim, kao i na sedam samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. U svojim radovima istražuje granice umetničke egzistencije, stvaralačkog procesa i različite društvene uloge, polazeći od ličnih, intimnih i realističkih sadržaja, sve do preispitivanja sopstvenih i zvanično usvojenih sistema vrednosti savremenog društva i umetničke scene.


 



Datum objavljivanja: 01.06.2016.