Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Maja Erdeljanin: Inner Color Therapy

U četvrtak 27. septembra u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu, otvara se izložba keramike i slika Maje Erdeljanin pod nazivom Inner Color Therapy. Izložba traje do 15. oktobra, 2012. godine.


 


Izložba Inner Color Theraphy bavi se lepim kao estetskom kategorijom koja može da ima blagotvorno dejstvo na pojedinca, ali i lepim kao sredstvom obmane. Autorka predočava jedan od načina na koji savremeni advertajzing manipuliše masom. On koristi kao sredstvo oglašavanja proizvoda likovne elemente i eksploatiše iskonsku težnju za harmonijom sa prirodom, pa i sam pojam lepog. Islikani natpisi na slikama, preuzeti su iz tekstova o terapiji bojama ukazuju na istraživanje sinestetičkih fenomena i predpostavljaju mogućnost određenih psihičkih ili emotivnih uticaja pojedinih boja na posmatrača. 



Inner Color Therapy  je ciklus radova kojim sam do sada obuhvatila više likovnih medija: sliku, akvarel, pastel, digitalnu grafiku na transparentnim materijalima, transparentne objekte/slike, digitalne printove na platnu, video radove i keramiku. Za razliku od svih ostalih medija gde sam koristila boju i svetlo da posmatrača privučem radu, kod keramičkih objekata sam učinila suprotno. Njihovu lepotu sam sakrila u unutrašnjost rada, tako da ju je veoma teško sagledati. (iz teksta kataloga Мaja Erdeljanin)



Maja Erdeljanin (1971.) diplomirala je 1995. godine na odseku za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je završila i master studije slikarstva 2008. godine. Član je SULUV-a i ULUS-a. Izlagala na 70 samostalnih i preko 180 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Objavila četiri knjige.


 



Datum objavljivanja: 25.09.2012.