Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Magnetno polje crteža

U petak, 19. marta, 2010. godine u 19 časova, otvara se samostalna izložba autora Miloša Vujanovića, pod nazivom, "Magnetno polje crteža". Kustos izložbe: Živko Grozdanić. Izložba će trajati do 29. marta.

 


Namera umetnika je da da napravi izložbu crteža pomoću magneta, postavljajući magnetne konstrukcije ispod nosioca crteža tj. papira, platna... Na takvu podlogu se nabacuju  metalni opiljci  koji zauzimaju linijske formacije koje prate magnetne silnice a potom se situacija  fiksira i  na taj način dobija crtež.


Izložba  će biti podeljena  u tri segmenta. Prvi  će predstavljati niz eksperimenata sa datim materijalom, i ti eksperimenti će biti snimani i dokumentovani. Drugi  predstavlja video prezentaciju dokumentacije na samoj izložbi. Treći bi predstavljao promišljanje o geometrijskim strukturama koje predstavljaju osnovu za geometriju simbola, kroz navedeni postupak.




...Krajnja vrednost ove izložbe može biti i dopuštanje publici da preuzme funkciju umetnika i da sama postane "društveni znak"obavi  posao  "umetničkog inžinjeringa" koji nam omogućava manipulaciju molekularnim atomima umetnosti od kojih je sastavljen i pojam crteža.  Ovde publika, poput kompjuterski generisanih magnetnih talasa, radi sa umetnikom a ne magnetima...  Svi su u ovoj izložbi postali magnetne silnice, celularni aparati koji se umnožavaju i usavršavaju.  U slučaju Miloša Vujanovića umetnost i nauka stvaraju jedan mali obrazac društvenosti i podsećaju na preplitanje novih naučnih i tehničkih otkrića kroz promenu načina percipiranja samog dela. Ovde se iz ontoloških razloga sugeriše da je sam odraz opiljaka na platnu izazvan magnetima, samo bleda kopija autentične lepote i da kao takva nema razloga da funkcioniše kao umetnost.


(izvod iz teksta Živka Grozdanića)


Datum objavljivanja: 16.03.2010.