Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Luka Klikovac: Ogledalo

Galerija Artget, Trg Republike 5/I, od 4. do 27. juna 2015., izložba "Ogledalo", autora Luke Klikovca, iz selekcije Jelene Matić, umetničke direktorke galerije Artget u 2014. godini.

 





"Serija fotografija Ogledalo Luke Klikovca predstavlja nastavak njegovog predhodnog projekta Memento, u kojem se kroz fotografije mladih osoba na stolu za obdukciju bavi analizom života, smrti i vremena. U seriji Ogledalo, on se fokusira na neostvarene želje, fantazije i nametnute ideale. Ukratko, na ono ka čemu tokom života svi manje-više stremimo, a što s njegovim prestankom postaje potpuno nebitno. Izložba obuhvata 10 fotografija iz ciklusa Memento. Nasuprot njih, da bi se stvorio utisak ogledalne slike, nalazi se isto toliko fotografija iz serije Ogledalo. U pitanju su iste osobe koje su pored stola za obdukciju prikazane i u mrtvačkom sanduku. Njihova slika o sebi dodatno je akcentovana kostimima, različitim rekvizitima i osvetljenjem. Projekat Luke Klikovca jeste okrenut kritici društva, idealima, fikciji, ali isto tako se može povezati sa samom prirodom fotografije. Najveći apsurd opsesija vezanih za mladost, vreme, život i smrt jeste da isto ovo društvo, bilo na ličnom ili društveno-kulturološkom planu, ne može da zamisli život bez fotografije.  A upravo je ona ta koja nas od prvog dana njenog a i našeg postojanja konstatno podseća na prolaznost i kraj."



Iz uvodnog teksta Ogledalo mr Jelene Matić



Luka Klikovac je rođen 1988. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer  Primenjena grafika, modul Fotografija. Najviše se bavi eksperimentalnom fotografijom i istraživanjima u tehničkom i kreativnom polju fotografije, a podjednaku pažnju posvećuje i studijskoj fotografiji. Često se služi apstrakcijom u svojim radovima, a nekada i vrlo striktnim, preciznim kompozicijama za serije konceptualnih fotografija.


 



Datum objavljivanja: 02.06.2015.