Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lovely Jane Oršolić

U ponedeljak, 26. aprila u 19 časova, u Grafičkom kolektivu otvara se postavka familije rukopisnih fontova Lovely Jane Oršolić, kojom ova grafičarka završava magistarske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

 


"Tipografija je veoma dugo bila isključivo u muškom domenu, sve do dvadesetog veka.... Na našoj savremenoj tipografskoj sceni ženski doprinos je primetan. To donosi specifičan šarm domaćoj ponudi fontova, koja je zapažena i u okviru svetske produkcije. Jana Oršolić jedna je od onih koje su stekle međunarodnu reputaciju. ..

Sa prošlogodišnjeg putovanja u Japan Jana je donela pregršt egzotičnih pisaljki – flomastera i četkica – elastičnih, mekanih, šiljatih, zaobljenih, gumičastih, tanjih i debljih vrhova, pa još u različitim inspirativnim bojama, koje su mamile da se njima piše po, isto tako raznovrsnim, japanskim ili ovdašnjim papirima. Uz njihovu pomoć nastala je Lovely, dvostruko ženstvena rukopisna familija tipografskih pisama, posvećena izvesnim divnim, čarobnim, ljupkim, zanosnim damama, koje su, svaka na svoj način, još više od toga, a sve to je poteklo iz ruke još jedne takve, koja je svoj rukopis transformisala uživljavajući se u karaktere svojih junakinja sa interneta. Posle pisanja, sledila je stilizacija na računaru, a dobijeni fontovi su se po izgledu sasvim razlikovali među sobom, dok su ih u familiju ujedinili oni detalji koji grafološki razotkrivaju zajedničkog autora."

Olivera Stojadinović, iz predgovora "Rukopisi princeza"


"Familija Lovely zamišljena je kao skupina tipografskih pisama posvećenim divnim, posebnim damama, ljupkoj Odri, divnoj Steli, krasnoj Sofiji i zanosnoj Grejs. Fina latinična pisma i iznenađujuće sveža ćirilična pisma očaraće Vas svojim neposrednim šarmom." (Jana Oršolić)

 

Jana Oršolić (1979. Beograd) diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je  asistent-pripravnik na predmetu Pismo. Angažovana je i kao art direktor u studiju Coba&associates. Sa Oliverom Batajić izlagala u Grafičkom kolektivu 2008.


 


Datum objavljivanja: 21.04.2010.