Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Local Line on Tour

Sinoć je u Ateljeu Otklon otvorena izložba LOCAL LINE ON TOUR na kojoj su prikazani radovi četiri umetnika iz Sent Etjena, Francuska. Izložba je putujući deo projekta LOCAL LINE, a otvorio ju je Loren Heđi, direktor Muzeja Moderne umetnosti u Sent Etjenu. Izlozba ce trajati zaključno sa ponedeljkom, 12.juli.

 


LOCAL LINE ON TOUR

Ova izložba predstavlja četiri umetnika iz Saint Etienne, Francuska.  Ona je varijacija i kombinacija izložbi Local line 1 koja je ovog proleća bila prikazana u Muzeju moderne umetnosti u Sent Etjenu, i Local line 2, koja još uvek traje u istom muzeju. Local line (Lokalna linija) projekat ima za cilj  da prikaže radove lokalnih umetnika, onih koji žive i rade u Sent Etjenu, koji je jedan od važnijih umetničkih centara u Francuskoj danas. Posle Beograda, Local line on tour , nastavlja svoje putovanje po Evropi, ali svaki put sa drugom grupom umetnika koji su deo projekta Local line, Muzeja Moderne umetnosti u Sent Etjenu. Umetnici čije vam radove predstavljamo su: Fanny MELAY, Franck  LESTARD, Christophe VAILATI, i Yannick VEY. Kustos izložbe je Jean Marc CERINO.


Fan  MELAY  je rođena 1985.godine. Živi i radi u Sent Etjenu.                                                                                                                                                                                    “Crtati ali ne videti. Označiti jako. Ostaviti  tragove. Ne znati. Jedna stvar napravljena od neke druge. Posuditi. Upotrebiti da bi označili. Označiti na opoziciju od okretati . Jedan zastor kao početak.  Postaviti na ravno. Proći kroz. Odozgo. Odozdo. Ograničiti više. Označiti. Posmatrati. Održavati distancu. Nijedna transkripcija. Samo nacrt. Odlaženje i dolaženje olovaka.”


Franck LESTARDje rođen 1967.godine. Živi i radi u Sent Etjenu.                                                                                                                                                        Snaga rada  Franck Lestard-a leži u ujedinjavanju dugovečnosti tela i duha, animalnosti i razređivanja, destrukcije i krhkosti. Tela koja on crta i vaja imaju svoju gustinu i takođe su u opasnosti od dezintegracije i  raspadanja, od potapanja, zakopavanja, i padanja u zaborav. Jedna transparentnost ih gradi, jedna ih briše : ona od parafina ili od silikona svojih skulptura, ona od ljepljivog šarenog papira, ona od tečnosti sa mastila za njegove crteže.  Takve su Lestard-ove moderne taštine. One prate istorijski kontekst, i odnose se na ljudsko stanje, njegovu nelagodu, i izolaciju. Franck Lestard im daje oblik.

Christophe VAILATI  je rođen 1967.godine. Živi i radi u Sent Etjenu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Tehnika natapanja papira tečnošću, kako bi se stvorili oblici odabirom različitih i preciznih tipova papira i različitih tečnih proizvoda, puštanjem da se "stvari dogode", može stvoriti utisak da se radi o nekakvoj "fori" .  Ali nije baš tako jednostavno. Ja biram određene papire zbog njihovog posebnog ponašanja u odnosu na tečnost. Neki papiri postaju potpuno providni u kontaktu sa uljem. Drugi će više upijati ili pak postati lomljivi. Neki se mogu i uništiti  jako agresivnom tečnošću. Tražim oblike. Splet okolnosti me je naveo da izaberem i da otkrijem proizvode za održavanje domaćinstva. Ovi materijali me navode da radim brže i bez kompleksa, spontanije nego materijali koji se koriste u lepim umetnostima. Kako pristupiti  nečemu što je nepoznato i željeno ali o čemu ne znam ništa što bi ga moglo učiniti vidljivim.


Yannick VEY je rođen 1972.godine. Živi I radi u Sent Etjenu.                                                                                                                                                    Radovi Yannicka Veya su krhki, negativi kolaža koji su nastali urezivanjem nekoliko slojeva slika koje se ne otkrivaju na prvi pogled, i iz razloga što i sama njihova senka daje jedan dodatni nivo radu.


 


Datum objavljivanja: 07.07.2010.