Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ljudi Predraga Lojanice

U četvrtak, 29. aprila, 2010. u 19 časova u Galeriji Centra za kulturu Rakovica, Miška Kranjca 7, otvara se samostalna izložba crteža i slika autora Predraga Lojanice, pod nazivom, "Ljudi". Izložba traje do 12. maja.

 


LjUDI... Ova izložba je u dobroj meri zasnovana na mojoj magistarskoj izložbi      (Portret čoveka), samo što je tada taj čovek bio sam umetnik... Sada sam okrenut više samom čoveku, koga sam posmatrao, da ne kažem "straživao“"ili "ispitivao"... Samo sam ga gledao i pokušavao na papir da predstavim to što vidim, i na njemu i u njemu... Ne kažem da sam uspeo, čovek je mnogo više...


Da li je čovek samo glava? Ruke?


Da li je dovoljno, da bi opisali čoveka, nacrtati mu oči, nos, nokte, kožu, kosu...? Nacrtati mu palac ili samo zenicu? ... Ili jednu trepavicu...?


Dovoljno li je to da opišemo čoveka?


To biće jedno i neponovljivo u celokupnmom postojanju čovečanstva... taj unikat neponovljivi...?


Šta je čovek, da ga se sećaš?


Ili sin čovečiji, da ga pohodiš?


Umanjio si ga zamalo od Anđela,


Slavom i čašću venčao si ga.


I postavio si ga nad delima ruku Tvojih... (PSALAM 8)

 


Gospode! Šta je čovjek, te znaš za njega, i sin smrtnoga, te ga paziš?

Čovjek je kao ništa; dani su njegovi kao sjen, koji prolazi... (PSALAM 143) 


Eto... šta god da je... ovaj što pravi izložbu bi da bude čovek, i da nalazi "to" i u drugima.... 


Predrag Lojanica (1973) je diplomirao i magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Čedomira Vasića. trenutno se nalazi na doktorskim studijama. Član je ULUS-a od 2004. godine, a u statusu samostalnog umetnika od 2006. godine.


...''Postavka u galeriji Centra za kulturu Rakovica sadrži crteže i slike nastajale u poslednjih nekoliko godina, a proisteklih iz umetnikove posvećenost jednom od najtežih žanrova u slikarstvu - portretu. Uspešan portret ne svodi se na fizičku sličnost sa portretisanim, već ukazuje na svet iza puke pojavnosti. Lakoća sa kojom se Predrag kreće u ovom zahtevnom žansru svedočanstvoje njegovog izuzetnog talenta''...



Nađa Mandić, urednik likovnog programa Centra za kulturu


 


 


 


Datum objavljivanja: 27.04.2010.