Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ljubomir Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena

U utorak, 30. avgusta u 19. časova u Narodnom muzeju Čačak, otvara se izložba, "Ljubomir Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena", crteži i grafike iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Beograd. Autorka izložbe: Žaklina Ratković, viši kustos MSU. Izložba traje do 25. septembra.

 


Izložbom FRAGMENTI ZAUSTAVLJENOG VREMENA u Narodnom muzeju Čačak, publici će biti predstavljeni crteži i grafike Ljubomira Ivanovića (1882–1945) iz bogatih umetničkih fondova Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Izložba je do sada gostovala u Zamku kulture– Kulturnom centru Vrnjačke Banje, Spomen-Zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i Narodnom muzeju u Užicu.



U kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu čuva se 51 crtež i 23 grafike Ljube Ivanovića, a izložbom će, kroz izbor od 46 radova, biti predstavljen deo izuzetnog opusa ovog izvanrednog umetnika, hroničara prirode i starih građevina, putnika i pasioniranog sakupljača predmeta narodnog stvaralaštva, dugogodišnjeg profesora na Umetničkoj školi. Najveći deo stvaralaštva Ljube Ivanovića čine crteži i grafike nastali na putovanjima po našim krajevima, na kojima najcešće beleži prizore iz prirode ili stara gradska jezgra. Ivanovićev crtež nema narativnu strukturu, a prevođenje konkretnog modela na jezik linija kod ovog autora nikad nije mimetičko preslikavanje, vec lična impresija. Svaki potez je dobro promišljen, posledica oštrog zapažanja i sažimanja viđenog. Jedna od karakteristika njegovog crteža je naglašeno tretiranje svetlosti, sunca i odblesaka, interesovanje za efekte senki i polusenki, ritmička podela svetlo-tamnog, kao i dočaravanje fakture materije. U svom grafičkom radu, Ivanović je dostigao mogućnost da u tom u osnovi klasičnom postupku budu ostvareni vrhunski kvaliteti. Za ovog autora je crtež finalan i celovit odraz njegove vizije o svetu, tako da je svojim izuzetnim crtežima Ljuba Ivanović čvrsto definisao svoje mesto u istoriji srpske umetnosti.



Ljubomir Ivanović (1882–1945) je pohađao Srpsku crtačku i slikarsku školu u Beogradu od 1899. do 1905. (prof. Kiril Kutlik, Beta i Rista Vukanović), zatim je studirao u Minhenu (1905-1909) u privatnoj školi Antona Ažbea i na Akademiji. Prvi put izlaže kao učenik 1904. na prvoj Jugoslovenskoj umetničkoj izložbi. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu (1919) i član umetničkog udruzenja Lada. Bio je profesor na Umetničkoj školi i potom na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1922. je bio dopisni član SANU, a 1933. je odlikovan ordenom Viteza Legije časti Republike Francuske. Radove je objavljivao i u publikacijama, najviše u listu Politika, ilustrovao je knjige i knjige putopisa. Sakupio je bogatu zbirku predmeta umetničkog zanatstva koja se čuva u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 28.08.2011.