Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ljubomir Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena

U okviru projekta "Muzej u pokretu" Muzeja savremene umetnosti Beograd u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu biće otvorena izložba
"Ljubomir Ivanović : Fragmenti zaustavljenog vremena". crteži i grafike iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Beograd.

 


Otvaranje izložbe: Četvrtak, 22. oktobar 2009. godine u 19 časova. Autor i kustos izložbe: Žaklina Ratković, viši kustos MSU . Izložba će biti otvorena do 13. novembra 2009. 


Izložba će, kroz izbor od oko 50 radova iz muzejskog fonda, predstaviti deo bogatog opusa Ljube Ivanovića, izuzetne stvaralačke ličnosti prve polovine 20. veka, koji je svojim umetničkim radom i idejama doprineo da se u našoj zemlji crtež i grafika razviju ravnopravno sa drugim umetničkim disciplinama. Godine 1925. Ivanović je zajedno sa Živoradom Nastasijevićem održao prvu izložbu kod nas na kojoj su predstavljeni isključivo crteži, tako da se ova godina može smatrati kao polazna kada se proučava srpski crtež kao samostalan umetnički medij. Istovremeno, Ivanović je bio i inicijator unapređenja grafičke prakse kod nas, kao jedan od pobornika ideje o realizovanju manifestacije na kojoj bi se izlagali samo grafički radovi, tako da je zahvaljujući između ostalih i njegovom zalaganju 1934. godine održana Prva grafička izložba u Beogradu. 


Ivanovićeva dela uglavnom nastaju za vreme njegovih putovanja po našim krajevima, zatim prilikom dva boravka u Parizu 1920. i 1930. godine, a deo radova koji su u tim prilikama nastali objavio je u nekoliko mapa crteža i grafika. Radove je objavljivao i u novinama i časopisima, posebno u "Politici", ilustrovao je knjige i knjige putopisa. Takođe, na svojim putovanjima Ivanović je sakupio bogatu zbirku predmeta umetničkog zanatstva koja se danas čuva u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.  


U crtežima i grafikama Ljube Ivanovića preovlađuju predeli, istorijski spomenici, pojedinačne građevine ili arhitektonske celine, dok je prisustvo ljudske figure veoma retko, osim u krokijima, kao figure u enterijeru ili u nekoliko portreta. Crteži su ostvareni isključivo u tehnici olovke, dok u grafici primenjuje tehnike drvoreza i linoreza. Ivanovića zanimaju pre svega vrednosti forme, koje definise naglašenim fiksiranjem svetla, kontrastima svetlo-tamnog, insistirajući na atmosferi i prirodnoj sunčevoj svetlosti. Delo Ljube Ivanovića je obimno i raznovrsno, ono je prisno vezano za svoje doba, ali predstavlja jedno posebno poglavlje relevantno za srpsku umetnost. 


Ljubomir Ivanović (1882-1945) je pohađao Srpsku crtačku i slikarsku skolu u Beogradu od 1899. do 1905. (prof. Kiril Kutlik, Beta i Rista Vukanovic), a zatim studirao slikarstvo u Minhenu (1905-1909) u privatnoj školi Antona Azbea i na Akademiji. Prvi put je izlagao kao učenik 1904. na Prvoj jugoslovenskoj umetničkoj izlozbi, i od tada učestvovao na skoro svim važnijim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao od 1919, a retrospektivne izložbe održane su 1939, 1956. i 1976. godine. Ljuba Ivanović je bio član umetničkog udruženja «Lada» i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu. Bio je profesor na Umetničkoj školi i na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1922. je bio dopisni član SANU, a 1933. godine je odlikovan ordenom Viteza «Legije časti» Republike Francuske.


U kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu čuva se 51 crtez i 23 grafike ovog autora.


 


Projekat «Muzej u pokretu» čine monografske i tematske izložbe sa delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i namenjen je izlaganju u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu, u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću. Ovim projektom MSU održava kontinuitet u reprezentovanju dela iz svojih zbirki, intenzivira saradnju sa relevantnim institucijama i upoznaje širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.


Portfolio MSUB


 


Datum objavljivanja: 16.10.2009.