Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ljubodrag Jale Janković: Grafike i crteži

Do 10. oktobra, 2015. godine u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, traje samostalna izložba grafika i crteža, autora Ljubodraga Jankovića Jaleta.


 


U bogatom stvaralačkom opusu Ljubodraga Jankovića Jaleta slikarstvo dominira. Pored crteža, baze autorovih stvaralačkih bleskova, grafika i skulptura su manji, ali značajan deo ove utemeljene medijske razuđenosti. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, „zlatno doba“ umetničke grafike u svetu i kod nas, stvaralo je podsticajnu atmosferu u stvaralačkom polju grafike animirajući mnoge slikare i vajare. U tim godinama Janković je realizovao veći broj grafika, elaborirajući srodne stvaralačke probleme koji su tipični za određeni period autorovog crtanja ili slikanja.

Na Jankovićevo umetničko formiranje i snažan autorski stav, pored studija grafike kod profesora Mihajla S. Petrova, „oca moderne srpske grafike“, svakako je uticala i Medijala koja je sredinom prošlog veka na likovnu scenu unela nove oblike nadrealizma i fantastike, renesanse estetike i fascinacije starim majstorima. Ipak, autorovo inicijalno interesovanje za skulpturu i volumen modelovane forme, ostaće brižljivo negovano u njegovom plodnom višedecenijskom stvaralaštvu. Stvarajući u bakropisu, on svoje crtačko umeće i grafičke ekspresije dovodi do virtuoznosti. Na ranim grafikama, Janković ostaje veran metafizičkom idejnom konceptu i nadrealističkim strujama, a drugoj fazi rada, grafike oslobađa srednjovekovne i renesanse ikonografije i zanemaruje individualne karakteristike likova. U ritmičnoj kompoziciji  na tragu murovsko-pikasovskog manira, oblikuje vizije tipiziranih figura, mitološke telesnosti i duhovnosti, i generiše prikaz esencijalne tajne života-žene. Ove metaforične predstave svojom moćnom poetizacijom prerastaju u svojevrsnu odu ŽENI koja čuva Pandorinu kutiju sublimirajući mnoge svoje realne i imaginarne uloge, ali i aludiraju na egzistencijalne teskobe života i njegovu poetsku simboliku.

Izložena kolekcija grafika i crteža iz umetnikovog bloka, jeste svojevrsna retrospektiva autorovog stvaralaštva i obuhvata radove nastale od 1963. do 1991. godine. Ovaj izbor iz opusa predstavlja i dragoceni segment istorije grafike beogradskog kruga  na čijim izložbama je Janković najčešće učestvovao.

 

Ljubodrag Janković Jale (1932), pohađao (1947-1951) srednju školu za primenjenu umetnost  (odsek grafike), klasa prof. Mihaila S. Petrova. Diplomirao 1954. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu (slikarstvo), klasa prof. Vinka Grdana. Član ULUPUDS-a i ULUS-a. Bio je redovni profesor na Akademiji/Fakultetu  primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1962. samostalno izlaže. Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Laureta je brojnih nagrada, izdvajamo: Politikinu nagradu za slikarstvo 1997. i 2003. posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije. Izdate su i tri monografije posvećene njegovom slikarskom opusu, crtežu i skulpturi.


 



Datum objavljivanja: 22.09.2015.