Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ljubica Sokić - filmsko veče

U četvrtak 7. jula u 19h, kao deo pratećeg programa izložbe Pasteli Ljubice Cuce Sokić, u SZ Pavla Beljanskog će se održati projekcija dokumentarne emisije o poznatoj umetnici (serijal Slikari i vajari, Radio televizija Beograd, 1986).


 


Scenarista i voditelj je istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a reditelj Gojko Škarić. Polusatni dokumentarac "Ljubica Cuca Sokić", uz prateće arhivske sekvence, mnoštvo prikazanih radova i priču same umetnice, pruža uvid u njen razvojni put, kao i neposredno sagledavanje stvaralaštva koje predstavlja nezaobilazni deo nacionalne moderne umetnosti 20. veka.




Ljubica Cuca Sokić (Bitolj, 9. decembar 1914 – Beograd, 8. januar 2009) se ubraja među umetnike koji predstavljaju sam vrh srpskog modernizma 20. veka. Kao jedan od osnivača grupe "Desetorica", profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (od 1948 do 1972. godine), od 1968. godine dopisni, a od 1978. redovni član SANU, bila je dobitnica brojnih nagrada, utičući na formiranje generacija mladih umetnika. Izložba Pasteli Ljubice–Cuce Sokić obuhvata 29 pastela iz njene zaostavštine, koju danas uglavnom čuva Galerija Rima iz Kragujevca. Koncept postavke pastela u Spomen-zbirci objedinjuje dve celine koje obuhvataju manje figuralne kompozicije, pre svega ženski lik i ženski akt, kao i seriju unutrašnjih prostora, nekoliko predmeta i jednu predstavu eksterijera. Osim pastela, postavku upotpunjuje i dokumentarni segment sa ličnim predmetima koje je porodica Gatalović iz Beograda poklonila kolekciji Pavla Beljanskog.




Inače, u Spomen-zbirci se čuvaju četiri ulja na platnu Cuce Sokić, koja je Pavle Beljanski uvrstio u svoju kolekciju: Autoportret (1942), Glava mlade devojke (1946), Sremski Karlovci (1950) i Mrtva priroda (1950). Ostali radovi, ukupno 40 radova na papiru u različitim tehnikama – uglavnom su pokloni same autorke, ali i slikara Milivoja Nikolajevića i porodice Gatalović.




Izložbu prati katalog Cucinih dela iz zbirke Aleksandra Milojevića, sa tekstom dr Jasne Jovanov, autorke koncepta postavke Pasteli Ljubice–Cuce Sokić.


 



Datum objavljivanja: 07.07.2011.