Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Liquid Cities

International ArtExpo iz Italije organizuje međunarodni festival video umetnosti, “Liquid Cities”, koji će biti održan u Londonu 16. oktobra. Kustos i selektor ovog projekta je Luca Curci, koji je i jedan od autora video radova.

 


Na festivalu učestvuje dvadesetak umetnika iz celog sveta, među kojima je i multimedijalna umetnica iz Srbije Mirjana Marinšek Nikolić. 


Projekat je zamišljen tako da će posetioci festivala moći da odgledaju video radove u lumizini kao eksperimentalnom umetničkom prostoru. Tokom projekcije video radova limuzijina sa 20 ekskluzivnih sedišta voziće se po centru Londona dva sata, a putnicima, koji već sada mogu da rezervišu mesta, biće prikazivani video radovi odabranih umetnika.  Učesnici festivala su: Aranka Israni i Gregory Steel iz SAD, Alaleh Alamir i Viviane Vagh iz Francuske, veća grupa italijanskih umetnika (Nat Wilms, Nadia Perrotta, Hagackure, Emiliano Manzillo, Andrea Abbatangelo, Silvana Sferza, Fausto Grossi, Tommaso Pedone), Anna Marín iz Španije, Gail Pearce i Ronis Varlaam iz Britanije... Učestvuju i umernici iz Južne Afrike (Alison Williams) i Kolumbije (Mauricio Mayorga), kao i Lorik Sylejmani sa Kosova.




Mirjana Marinšek Nikolić po drugi put ove godine predstavlja svoje ekperimentalne video radove na međunarodnoj umetničkoj sceni. Prvi put je sredinom juna učestvovala  na Međunarodnom festivalu eksperimantalnog filma (FIFE) u Parizu, koji su prikazani i u okviru francusko-engleskog festivala poezije "Marche de la poesie".




Mirjana Marinšek Nikolić je književnica i vizuelna umetnica. Diplomirala je na Beogradskom univerzitetu, a studirala je umetnost i književnost, na Ohio University, SAD. Magistrirala je na Ohio State University, SAD. Doktorirala je na matematici i informatici na Beogradskom univerzitetu. Piše za vodeće časopise iz umetnosti i književnosti, kao i za Kulturni dodatak "Politike". Njen književni opus obuhvata književne eseje, oglede iz likovne umetnosti, romane i putopise. Objavila je do sada četiri knjige proze, a najnoviju knjigu ogleda i likovnih studija "Panonski triptih – Ogledi o Dobroviću, Krleži, Vazareliju", ilustrovala je svojim crtežima i likovnim rešenjima. Umetnički rad zasniva na crtežima, multimedijalnim projektima i video artu. Autorka je više likovnih radova: crteža, multimedijalnih književno-likovnih projekata i video radova. Izlagala je crteže na mnogim grupnim i na samostalnim izložbama, u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 16.09.2010.