Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

LINIJA NOVA

U utorak, 5. avgusta u 19. sati u Galeriji Doma omladine Beograda, otvara se izložba "LINIJA NOVA". Kustosica izložbe: Svetlana Mladenov, organizacija: ProArtOrg i Dom omladine Beograda.

 



 


Umetnici: Dragan Ilić, Vesna Perunović, Selman Trtovac, Sanja Latinović i Nataša Teofilović.



Na izložbi LINIJA NOVA predstaviće svoja istraživanja:

Dragan Ilić kroz performativnu i interaktivnu formu;

Vesna Perunović kroz prostornu instalaciju u kojoj umetnica interveniše na predmetima svakodnevne upotrebe savremene Kine;

Selman Trtovac kroz kontekstualni dijalog  i monumentalnu formu;

Sanja Latinović preko video zapisa sopstvenog performansa u kome linija ima aktivnu funkciju u relaciji sa punim oblikom tela umetnice;

Nataša Teofilović kroz digitalnu animaciju u kojoj liniji  daje autopokretljivost i novu dinamičniju funkciju.



Izložba se bavi novim tendencija u disciplini crteža, i to onima koja su oslonjena na istraživanja same linije koja može biti višeznačno tretirana: kao granica i sredstvo razdvajanja, kao put ka razrešenju i spajanju, kao nestabilna ivica sa koje se lako može iskliznuti, ukrštanje, mesto spajanja različitih linija, kao simbol života, put u intelektualnu kontemplaciju i mentalna promišljanja. Linije mogu biti identične, paralelne, mogu da se seku, mimoilaze... Splet linija može činiti mrežu kaja  u kontekstualnom smislu nosi mnoga značenja.

 



I mada je linija posebno važna u klasičnom crtežu u kome preuzima ulogu površine, volumena i nosioca forme  ona ne prestaje da interesuje savremenu umetničku praksu koja proširuje mogućnosti linije i samog crteža, ne oslanjajući se više samo na klasičnu podlogu kao što je hartija, već eksperimentiše sa različitim materijalima kao što su: drvo, koža, poliester, staklo, zidna površina, metal, terakota, vosak, pesak... Takođe koristeći mogućnosti drugih medija i nove tehnologije umetnici liniju, a sa njom i crtež uvode u svet instalacija, umetničkih intervencija,multimedijalnih istraživanja, videa, performansa, umetničkih akcija i sl.


 



Datum objavljivanja: 04.08.2014.