Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Likovni jezik ćirilice

Od 10. do 25. decembra 2010. godine, u Modernoj galeriji u Lazarevcu, biće otvorena izložba pod nazivom “Likovni jezik ćirilice”. Ovu grupnu izložbu savremenih autora različitih generacija organizovala je istoričarka umetnosti Jasmina Njegovan.

 


"Nazivom izložbe "Likovni jezik ćirilice" želela sam da istaknem autonomiju slike koja ima svoj svet, svoj jezik i koja je odvojena od realnosti u smislu pukog mimezisa. Ćirilica kao pismo predstavlja sredstvo komunikacije kao što slika predstavlja sredstvo komunikacije sa publikom tj njegovi želju da nešto prenese, poruči.


U kreiranju koncepta izložbe osnovno polazište bila je ideja da se kroz različite umetničke poetike, primenom različitih umetničkih intervencija i medija izražavanja, kroz sliku kao sredstvo neverbalne komunikacije istakne mogućnost likovnog izražavanja ćiriličnog pisma, tj likovnost kroz jezik kao sredstvo verbalne komunikacije.


Postavka obuhvate radove umetnika različitih generacija. Svaki od radova krije u sebi autentičan zapis ćiriličnih znakova koji kao takvi nameću potrebu za širim sagledavanjem i dešifrovanjem likovnog jezika umetnika kod kojih je ćirilica svesna ili nesvesna inspiracija i kao takva direktno ili indirektno čini deo kompozicione celine i u funkciji je određenih idejnih i simboličkih značenja.


U jednom delu izloženih radova ćirilično pismo je u prvom planu kompozicije. U arhaičnim prikazima, kroz religijske motive, ćirilično pismo predstavlja osvrt na srpski duhovni i kulturni identitet i traganje za sopstvenim nacionalnim bićem. Značaj ovih radova je u negovanju tradicije i svega onoga što predstavlja kontinuitet u srpskoj istoriji i umetnosti.


Na nekim izloženim kompozicijama  ćirilica čini deo ikonografskog zapisa u okviru istraživanja pisma i drugih znakovnih simbola. Ovi radovi su nastali kao deo interesovanja za različite vidove jezičkih znakova. Njihov značaj je u mogućnosti da se bolje uoče paralele i sličnosti koje postoje u raznolikim varijantama pisma.


Jedan deo umetnika u svojim radovima koristeći ćirilična slova u izražavanju jezičkih poruka kojima ispoljava svoje emocije, duhovit pogled na društvenu stvarnost. Na njihovim radovima u prvom planu je osvrt na društvene okolnosti, te oni predstavljaju ono što se može nazvati angažovanom umetnošću. Taj kritički pogled čini njihove radove veoma značajnim jer predstavlja hroniku društvene realnosti.


Stilska i žanrovska raznolikost predstavljenih radova pokazuje raznovrsne vidove korišćenja ćiriličnih motiva i mogućnost izražavanja različitih poruka koje svako umetničko delo ima za cilj bilo da je inspirisano tradicijom bilo da je okrenuto savremenim tokovima umetnosti. Krajnja ideja mi je bila da u spoju tradicije i modernog predstavim ono što čini duhovni i kulturni identitet jednog naroda a koji je neophodan na putu njegovog daljeg napretka."


autor izložbe Jasmina Njegovan


 


Datum objavljivanja: 07.12.2010.