Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Life and Love

1+1: Life and Love naziv je izložbe koja će, 11. marta 2011. godine, simultano biti otvorena u 11 muzeja širom zapadnog Balkana. Petak, 11. mart, 19.30h, Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu, (ulaz iz Vasine).

 


Iako je svih 11 izložbi realizovano na temu 1+1: život i ljubav, svaki od muzeja je pronašao svoj način interpretacije dva pojma univerzalne važnosti i privlačnosti. Uz neizmernu pomoć mladih ljudi, koje su muzeji podstakli na učešće u ovom jedinstvenom projektu, a koristeći se skulpturom, fotografijom, arheološkim materijalom, vezom, slikama i instalacijama, povest o životu i ljubavi biće ispričana na jedanaest načina. Odabirajući teme uz pomoć kojih će stereotipi o ovom regionu biti prevaziđeni projekat je usredsređujući se na univerzalne vrednosti zajedničke za sve, realizovan sa željom da predstavi Balkan bogate kulturne baštine koja prevazilazi granice, istorije i identitete.


U okviru projekta 1+1: život i ljubav, Narodni muzej je realizovao izložbu Ja VIDIM umetnost koja je proistekla iz saradnje naših kustosa i učenika novobeogradskih sredljih škola na istraživanju skulptura u gradskom pejzažu i u muzeju, odnosa prema gradu, životu i značelju umetničkih dela u javnom prostoru i muzejskoj zbirci. Izložbu 1+1: Život i ljubav. Ja VIDIM umetnost sačinjavaju video materijali mladih autora, fotografije skulptura izloženih u gradskom eksterijeru i odabrane skulpture iz zbirki Narodnog muzeja koji će, međusobno se nadopunjujući, na najneposredniji način preneti impresije o zajedničkom nasleđu, ljubavi prema umetnosti i njenom uticaju na naše živote. Sa jedne strane skulpture svedoče o događajima koje čine našu istoriju i ljudima koji su je, pokretani ljubavlju stvarali, istovremeno živo oslikavajući naš odnos prema životnim vrednostima i ljubavi prema lepoti.


11. marta 2011. godine, 11 izložbi sa jedinstvenim nazivom  1+1: život i ljubav će zaživeti u Banja Luci, Beogradu, Đakovici, Zenici, Novom Sadu, Prištini, Sarajevu, Skadru, Skoplju, Tirani i Cetinju. Uspešna saradnja na zajedničkim projektima muzeja zapadnog Balkana bila je moguća zahvaljujući postojanju Mreže muzeja Balkana, formirane pod okriljem švedske organizacije Kulturno nasleđe bez granica (Cultural Heritage without Borders - CHwB), a finansijski potpomognute sredstvima SIDA (Swedis International Development Agency).


 


Datum objavljivanja: 08.03.2011.