Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lične povesti i pripovesti

Prezentacija projekta i projekcije filmova, "Lične povesti i pripovesti",
(filmski mozaik o nepoznatim junacima istorije), petak, 11. maj 2012. godine u 18. časova. Autori projekta: Zoran Erić i Stevan Vuković.


 


Učestvuju: Zoran Erić, Stevan Vuković, Želimir Žilnik i autori filmova. Kino sala, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad



Centar za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti Beograda premijerno predstavlja rezultate filmske radionice realizovane u okviru istraživackog projekta Od dionizijskog socijalizma do predatorskog kapitalizma. Učesnici filmske radionice su  kroz timski rad i stalne preispitivačke razgovore, pod stručnim nadzorom mentora Želimira Žilnika, istraživali kulturne tokove u Srbiji i Jugoslaviji prethodnih pola veka. Tokom radionice osmislili su svoje filmske priče, da bi se od njih oformio svojevrsni mozaik ličnih tumačenja istorijskih narativa. Cilj projekta je bio da se kroz praktičan rad  razvije aktivan kritički stav spram nacina na koji se istorija piše, i da se sa tim stavom pristupi kreativnom procesu u medijumu filma, odnosno umetničkog videa. Kao njegov rezultat ostvareno je pet kratkometražnih filmova koji su transformacije lokalnih društvenih struktura prikazali u vizuri svojih protagonista, nepoznatih junaka istorije, kroz male lične priče prepletene sa arhivskim materijalima.  



Program:



Romana Vujasinović i Nemanja Babić: Lopata je mala



Film preispituje idealizaciju društva i motivaciju za rad kroz udarnički pokret i Omladinske radne akcije za vreme socijalističke Jugoslavije...



Ivan Tasić: Kako sam ostao bez krila



U sećanjima zaglavljenim u vremenu drvo je prestalo da raste...



Lomio se kamen... Onda se od njega zidala sloboda... Trošila se reč...



Ivana Todorović: Makis City



Film Makis City prikazuje sudbinu ljudi iz radničkog naselja Makiš koje je proglašeno turističkom zonom.



Marija Đorđevic: Konac, igla, mastilo



Čovek iz Kožane (SLO), Grgura (SRB) i prodavci na Kalenić pijaci imaju nesto zajedničko kad zavrnu rukave. Jedan covek je tetovirao, 2 su bila tetovirana, a jedna cura je prezvrljala tetovazu JNA.



Aleksandra Spasov i Marko Pavlović: Taština svojine (40')



Film "Tastina svojine" nastoji da, prateći priče običnih ljudi, rastumači odnos države prema privatnoj svojini kroz procese kolonizacije, kolektivizacije, nacionalizacije i privatizacije. Prva priča se odvija u Beogradu, a druga u kolonističkim selima kikindskog kraja.


 



Datum objavljivanja: 08.05.2012.