Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lice Zorana Dimovskog

U Galeriji Otklon, Dečanska 21., u četvrtak, 20. maja 2010. u 20 časova, otvara se samostalna izložba autora Zorana Dimovskog, pod nazivom, "Lice". Izložba se može pogledati do 29. maja.

 


Radovi su nastali 2009 realizovani 2010 godine. Radovi su realizovani u tehnici digitalne štampe, metodom intervencije u materijalu i mediju. Radovi su promenljivih dimenzija, u ovom slučaju dimenzije su prilagodjene ambijentu galerije Otklon.



Polazni materijal preuzet je sa interneta. Izvor fotografija su internet sajtovi industrije zabave iz oblasti sex entertainment igračaka pro-pornografske orijentacije. Cilj originalnih fotografija je preterivanje (ključna reč Hyper). Umesto šoka, originalne fotografije nude normalizaciju šoka, zabavno - komično i tipičnost prizora…



Intervencijom, fotorafijama je oduzet kontekst pozadine i ambijenta. To su upravo oni elementi koji u originalnom vidjenju i vrše funkciju u industriji zabave i sexa… Centralni prizor u apstraktnom ambijentu su samo portret i posledica izvršene radnje. Umesto tipičnosti prizora, radovi bi posmatraču trebalo da ponude rafiniranu vrstu šokatnog, iskustvo drame i uznemirenosti… Potpuno drugačije iskustvo u odnosu na ono koje emituje izvorni materijal.



Intervencija u mediju sastoji se u tome, sto se izvorni materijal iz ekranskog tipa prikazivanja, izmesta u drugačiji javno-personalni  prostorni  kontekst galerije. Sadržaj je izmenjen, kao i način prezentacije, koji je u galeriji statički, dvodimenzionalni štampani medij.




Zoran Dimovski je rođen 1966. godine u Beogradu. Post diplomske studije završio 1995. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Priredio petnaest samostalnih izložbi. Učestvovao na intrnacionalnim  Izložbama, London, Njujork, Venecija, Beč, Tokijo, Tel Aviv, Moskva, Amsterdam, San Francisko, Edinburg, Varna, Taipei, Krakov, Biella...


 


Datum objavljivanja: 17.05.2010.