Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lice i lik u vizuelnoj kulturi

U petak, 28. januara, u 19 sati u galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, održaće se promocija knjige Koste Bogdanovića, "Lice i lik u vizuelnoj kulturi", (Zavod za udžbenike, Beograd, 2010). Učestvuju: Radoslav Lazić, Snežana Milenković, Tamara Popović Novaković i autor.

 


Savremeni srpski likovni teoretičar Kosta Bogdanović (1930) obuhvatnom ikonološkom studijom Lice i lik u vizuelnoj kulturi (2010) objedinjuje svoju fenomenološku trilogiju likovne kulture. Njoj prethode njegove studije Poetika vizuelnog (2005) i Poetika vizibilnog (2007), kojima se, sada pridružuje i studija o licu i liku u likovnoj teoriji. Ova svojevrsna Bogdanovićeva vizuelna gnoseologija je dostupna savremenom čitaocu kao treći i završni tom ovog enciklopedijskog poduhvata.

 

Sve tri navedene kapitalne studije iz teorije vizuelne kulture, čiji je, kod nas, upravo, utemeljivač Kosta Bogdanović, objavljene su u izdanju Zavoda za udžbenike Beograd i predstavljaju istinski izdavački poduhvat na pocetku XXI veka, dostojan posebne pažnje u savremenoj likovnoj pedagogiji, estetici, istoriji i teoriji vizuelne kulture.

 

Stavljajući u moto svoje studije misao Ive Andrića da "zvezdanog neba i ljudskih lica nikad se nagledati" autor kao da ističe ideju o lepoti gledanja i viđenja, vizuelnog i vizibilnog, stvarnog i uobraziljnog. Kao teoretičar i umetnik Kosta Bogdanović ovim stavom utemeljuje svoje opredeljenje vizuelne gnoseologije i viđenja sveta kao univerzuma.

 

Knjiga je štampana u tvrdom povezu, formata A4, sa brojnim crno-belim likovnim prilozima, obima 416 strana.

 

Razgovor se vodi uz projekciju vizuelnog materijala iz knjige.


Moderator razgovora : Gordana Dobrić


 


Datum objavljivanja: 26.01.2011.