Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lica, Vladislave Krstić i Irine Perišić Bošnjak

U utorak, 13. jula, 2010. u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvara se izložba pod nazivom, "Lica", autorki Vladislave Krstić i Irene Perišić Bošnjak. Izložba traje do 26. jula.

 


Vladislava Krstić (1978) i Irina Perišić Bošnjak (1983),  izlažu kao grupa već nekoliko godina, a njihov rad povezuje sličan senzibilitet, studioznost i ideja očuvanja neprolaznih likovnih vrednosti  u tretiranju forme. Radovi, portreti i autoportreti  variraju u veličini i materijalu, a ono što ih čini celinom jeste svojevrstan  spoj minucioznosti izrade, monumentalnost u konačnom utisku, kao i istančana studija psihloških karakteristika portretisanih. Sam naziv izložbe Lica  nosilac je ideje o nužnosti rehabilitacije individualnosti u trenutno dominatnom procesu sveopšte globalizacije svih segmenata savremenog društva. 

   


Vladislava i Irina odabrale su motiv lica kao referentni okvir za susret sa ličnošću predstavljenog pojedinca. Taj okvir, međutim, ne deluje kao ograničenje, već upravo omogućava izoštrene i istančane fiziognomske i psihološke studije  koje nam datu ličnost približavaju. Čak i u autoportretima Vladislave Krstić posvedočen je isti postupak gde se autorka u procesu stvaranja, namerno I uspešno ,,razdvojila ” na stvaralački subjekat i objekat posmatranja kako bi autentično predstavila svoju ličnost, a ne sebe kao umetnicu. Takvim tretmanom objekta od strane autora, posmatrač je Slobodan da i sam pristupi delu kao ličnost, jer mu se nameće voluntaristički I parcijalni fragment stvarnosti u interpretaciji nekakvog umetnika – egocentrika.


Postoji, međutim, još jedan element u njihovom stvaralaštvu, koji im je omogućio da sa uspehom ostvare svoj naum i rehabilituju ličnost: zajednički rad. Rad u paru I grupu idealan je upravo za eliminisanje opasnosti od štetnog, egocentričnog individualizma, jer se (sarađujući sa drugim) pojedinačni stvralac svesno povlači u drugi plan, a da pri tome ne gubi ništa od svog ličnog ili doprinosa uspehu celine.


     

Oliver Tomić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 


Portfolio Prodajna galerija


 


Datum objavljivanja: 09.07.2010.