Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Leptiri u Narodnom muzeju Zrenjanin

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 15. januara 2010. godine, u 19 časova biće otvorena međunarodna izložba fotografija pod nazivom "Leptiri".

 


Izložba obuhvata 60 fotografija (dimenzija 55x40cm) 32 autora iz zemlje i inostranstva koje će posetiocima dočarati raznolikost i divne boje ovih stvorenja. Izložbu uglavnom čine fotografije leptira naših krajeva, ali predviđen je i kutak za predivne tropske leptire. Za izložbu su odabrane najefektnije fotografije pristigle na konkurs, a uz izložbu će biti organizovani prateći kreativni sadržaji za posetioce. Oni koji to žele moći će da se oprobaju sa slagalicama čiji su motiv leptir, a oni najmlađi će biti u prilici da pokažu svoje crtačko umeće. Na otvaranju će biti održana kratka prezentacija koja će posetiocima sigurno otkriti ponešto što ne znaju o leptirima. Izložba u Zrenjaninu će trajati do 5. februara i prva je od nekoliko koje će tokom 2010. godine biti organizovane u različitim gradovima Srbije. Među autorima fotografija su i naši sugrađani Ivan Pančić, Predrag Kostin, Laslo Ronto i Jovan Drndak Njegović.




Organizator izložbe je nevladina organizacija HabiProt iz Beograda koja među svoje glavne ciljeve ubraja očuvanje prirodnih staništa, zaštitu i održivo korišćenje biodiverziteta Srbije. U ostvarenju tih ciljeva organizacija je okrenuta podizanju svesti o raznolikosti živog sveta i masovnijem uključenju građana, a naročito omladine. Zato je istovremeno sa ovom izložbom pokrenula inicijativu za osnivanje Zaštite leptira Srbije, asocijacije kojoj mogu da se priključe svi koji žele da doprinesu očuvanju prirodnih lepota i vrednosti naše zemlje. Prvi korak zainteresovani mogu da učine na samoj izložbi, dovoljno je samo da popune nekoliko podataka u listić koji će biti ponuđen svim posetiocima.


 


Datum objavljivanja: 05.01.2010.