Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Legat Ljubice Cuce Sokić

Izložba Legat Ljubice–Cuce Sokić, biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak 14. oktobra u 20 časova. Izložba je rezultat saradnje između Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, uz podršku Sekretarijata za kulturu Gradske uprave Grada Beograda.


 


Ljubica–Cuca Sokić (Bitolj, 9. decembar 1914 – Beograd, 8. januar 2009) se ubraja među umetnike koji predstavljaju sam vrh srpskog modernizma 20. veka. Umetničku školu u Beogradu upisuje 1930. godine, u kojoj su njeni radovi već tada okarakterisani kao delo talentovane mlade slikarke koja sigurno gospodari svetlošću i senkom, a uz to smelo crta. Školovanje završava u Parizu, gde prvi put izlaže sa grupom jugoslovenskih umetnika 1937. godine. Učeći na iskustvima najboljih domaćih i svetskih stvaralaca 20. veka (Z. Petrović, B. Vukanović, Lj. Ivanović, I. Radović; Sezan, Šarden, Kurbe, Koro, Matis, Brak, Pikaso...), Cuca Sokić primenjuje pariska iskustva i usmerava svoje poetsko intimističko slikarstvo naklonjeno eksperimentu, od realnog ka apstraktnom. Kao jedan od osnivača grupe „Desetorica“, profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (od 1948 do 1972. godine), od 1968. godine dopisni, a od 1978. redovni član SANU, bila je dobitnica brojnih nagrada, utičući na formiranje generacija mladih umetnika. Pored slikanja bavila se i ilustracijom knjiga za decu.



Izložba Legat Ljubice–Cuce Sokić predstaviće 33 reprezentativna dela ove umetnice, koja je bila i jedan od tvoraca ideje Kuće legata, ustanove koja se stara o poklonima gradu Beogradu. Zbirka dela iz ovog Legata prikazuje radove zrele slikarkine faze nastale u periodu od 1965. do 1985 godine. 



Koncept izložbe Legat Ljubice–Cuce Sokić objedinjuje celine unutar kojih postoji hronologija razvoja. One obuhvataju tri zasebna pregleda: figuralne kompozicije, slikarstvo apstrakcije i seriju unutrašnjih prostora, sitnih predmeta, kutija i boca. Podele u Cucinom slikarstvu nikada nisu oštre, odsečne, one se preklapaju i u njima postoji kontinuitet ideja i osećajnosti. Pored 27 slika iz Legata Ljubice–Cuce Sokić, u postavku je uvršteno šest crteža u tehnici tuš na papiru iz Legata Veljka Petrovića, koji takođe pripadaju Kući legata u Beogradu. Ove crteže Ljubica–Cuca Sokić je uradila za ilustrovanje knjige „Pripovetke” Veljka Petrovića. Interesovanje umetnice za dečiju ilustraciju otkriva nam crtež i intimni svet drugačiji od onog na platnima.



Autor teksta u katalogu koji prati izložbu je dr Jasna Jovanov upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a kustos izložbe Ksenija Pavlović, kustos Kuće legata.



Tokom trajanja izložbe biće organizovani posebni programi: 21. oktobra u 19 sati, održaće se stručno vođenje kustosa Ksenije Pavlović, a 11. novembra stručno tumačenje dela Cuce Sokić iz kolekcije Pavla Beljanskog, uz projekciju emisije o Cuci Sokić iz poznatog serijala Slikari i vajari. Izložba će trajati do 14. novembra.


 



Datum objavljivanja: 14.10.2010.