Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lea Vidaković: Splendid Isolation

U Galeriji Elektrika Kulturnog centra Pančeva u subotu, 17. septembra u 19.30 sati otvara se izložba - instalacija, pod nazivom, "Splendid Isolation", napisala, napravila, animirala i editirala: Lea Vidaković.

 



 


"Splendid Isolation je video instalacija koja se sastoji od tri stop motion* animacije približno jednakih trajanja, autoričinih prvenaca u toj tehnici. Kroz rad se provlači misao "šta ako“" ideja koja izlazi na videlo tek iz međusobnog suprotstavljanja triju priča koje ponavljajući se i vrteći se u neprekidnim krugovima, nalikuju ritualu, a zbog neznatnih razlika u trajanju susreću se i preklapaju u različito vreme. Te razlike u trajanju utiču i na zvuk animacija, ponekad stvarajući buku nalik šuštanju ili ostavljajući potpuni muk.



Autorica ovim radom na melanholičan način uprizoruje bezvremensku priču o osećaju (ne)sigurnosti i želji za promenom: unutar staklenika, koji služi kao utočište, sve se odvija po unapred poznatim pravilima i ne postoji strah od neizvesnosti koji bi nastupio njegovim napuštanjem, te tako daje osećaj lažne sigurnosti i sputava želju za promenom....



Lea stvara ovu savremenu bajku čiji je meditativni učinak delom postignut polaganim izmenama prizora magičnih i poetičnih interijera a delom iz tehnike koju koristi u njemu.



Zanimljivo je i autoričino predstavljanje animacije kao jednog od vidova performansa - performansa sa lutkama. Govoreći o svom radu mlada autorica naglašava kako je upravo animirani film s lutkama medij u kojem je sažela iskustva drugih medija: grafike, slike, instalacije i performansa, a kojima se bavila tokom školovanja. Kombinacijom stečenih znanja i njihovom primenom nastao je ovaj rad koji karakterise specifican izraz..."



Iz teksta Ivone Pavković  (izložba u Galeriji Sc, Zagreb, Hrvatska, 2010)



* Stop motion (ili frame-by-frame) animacija je animacijska tehnika kojom fizički manipulisemo predmetima tako da izgleda kao da se objekti pomiču. Objekti se pomiču za male pomake između individualno fotografiranih frameova i tako se stvara iluzija pokreta kad se serija slika pusti kao kontinuirana sekvenca.



Rad je nastao tokom programa studentske razmene i specijalizacije za lutka animaciju na University of Glamorgan, Cardiff u 2009, a dovršen je 2010. godine u Norveškoj. Napravljen je kao animacija bez timeline-a, za prikazivanje isključivo u galerijskom prostoru.



Prikazan je 2009. na Gamie Awards u Cardiffu, gde je nominovan za najbolju lutka animaciju. Izlagan je 2010. u Galeriji SC u Zagrebu, Hrvatska i 2011. u galeriji SECONDroom u Gentu, Belgija.


 



Datum objavljivanja: 13.09.2011.