Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lazar Marković: Mikromanevar

U petak, 19. juna u 20. sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37. Novi Sad, otvara se izložba autora Lazara Markovića, "Mikromanevar. Kustoskinja: Svetlana Mladenov. Izložba traje do 6. jula, 2015. godine.


 


Svoja istraživanja u oblasti grafičke umetnosti, Lazar Marković je promovisao na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Želja za eksperimentisanjem i proširivanjem granica sopstvenog primarnog medija mogla se naslutiti vrlo rano. Kada je iscrpeo sve izazove klasičnih grafičkih tehnika, vrlo radoznalo i smelo se upustio u novo polje istraživanja na planu komjuterskih i digitalnih vizuelnih mogućnosti. Takođe, klasična izložbena postavka grafika nije mogla da zadovolji njegovo osećanje i potrebu za trodimenzionalnošću i monumentalnošću, te sa grafikama izlazi u prostor formirajući specifične instalacije kojima preoblikuje prvobitne galerijske prostore. U svoje instalacije ponekad uključuje predmete iz realnog sveta (“ready made”) stvarajući novu kompoziciju od grafičkih listova i upotrebnih predmeta. Veliki format grafike često gradi iz niza manjih segmenata koji u zajedničkom dijalogu animiraju veliku ravnu površinu (zidnu) ili slobodni galerijski prostor.



Izložbom nazvanom Mikromanevar u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine Lazar Marković dejstvuje u “proširenom polju” umetnosti gde ne postoje medijske granice i gde se umetnik slobodno kreće kroz različite vizuelne discipline i oblasti. Vrlo smelo i autaritativno eksperimentiše u oblasti kratkog filma i prostornih instalacija. Ukrštajući različite materijale, “rady made” i medije uspostavlja inovativni dijalog kojim svesno čini novi, diskretni manevar ka multimedijalnom horizontu u kome se za umetnika otvaraju brojne i nesagledive mogućnosti.



Rođen 1960. godine u Novom Sadu. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku Likovnih umetnosti, grupi za Likovnu umetnost i pedagogiju. Stekao je zvanje akademskog grafičara – likovnog pedagoga 1991. Magistrirao je grafikuna Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završio sledeće master studije: Protestantski teološki fakultet u Novom Sadu (2012), Fakultet za menadžment u Sremskim Karlovcima, (2013), slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu (2014). Direktor je Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu. Kao slikar i grafičar izlagao na 55 samostalnih izložbi: La Paz (Bolivija), Budimpešta (Mađarska) Beograd, Novi Sad, Šabac, Vršac, Sombor, Tivat... i na oko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na 30-tak likovnih kolonija, od kojih je nekoliko i sam organizovao.



2013. Beograd, FLU, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja

2012. Beograd, Galerija „Grafički kolektiv“

2010.  Subotica, Moderna galerija Likovni Susret

2010.  Budimpešta, ARKAD galerija

2009.  Beograd, Galertija beogradske tvrđave,  Beograd, Prodajna galerija „Beograd“, Novi Sad, Mali likovni salon

2008.  Novi Sad, Galerija BEL ART,  Novi Sad, Galerija Podrum, Novi Sad, Galerija Most

2006.  Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Mali likovni salon

2005.  Novi Sad, Galerija ''Zlatno oko'', Šabac, Kulturni centar Šabac

2003.  Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Mali likovni salon

1999.  Novi Sad, Galerija SULUV-a

1997.  Bečej, Galerija ''Krug''

1996.  Sombor, Galerija kulturnog centra ''Laza Kostić'',  Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Likovni salon Tribine Mladih


 



Datum objavljivanja: 17.06.2015.