Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lazar Leković: Retro

U petak, 21.marta.2014.godine, u 20. sati u galeriji "Eurocentar"., Makedonska br.30, Beograd, otvara se samostalna izložba fotografija autora Lazara Lekovića, pod nazivom, "Retro".


 


Serija fotografija "Retro"



Fotografije serije "Retro" su  nastale tokom  2013 godine.  Fotografisane su  "pinhole" kamerama ručne izrade.  Autor kamere izradjuje od praznih pivskih i sličnih limenki, a fotografije nastaju direktno na foto papiru kao negativi, koje posle razvijanja standardnim labaratorijskim postupkom,  digitalizuje skeniranjem.  Digitalna obrada je minimalna  i svodi se uglavnom  na korekcije svetla i formata . Sam postupak rada na fotografijama tj.proces stvaranja  je za autora od velike važnosti, a za ovu seriju je  izabrao da rad  brzom tehnološki perfektnom kamerom zameni  "pinhole"  ručno izradjenim kamerama jer ta tehnika podrazumeva detaljno, skoro meditativno promišljanje, o motivu,  kadru, svetlu  itd.   Nastoji  da svoj rad na ovoj seriji u što većoj meri  oslobodi  zavisnosti od moderne tehnologije.   To "oslobađanje" fotografiju   leči od izveštačene sterilnosti koja prati modernu  digitalnu  fotografiju i  vraća joj lepotu koju nude  stari tehnološki postupci.  Tehničke nedostatke kao što su optička izobličenja,  zrno,  nečistoća na emulziji, tekstura papira i slično, autor koristi za postizanje efekta koji naziva    "estetika greške" i koji  odgovara njegovom senzibilitetu i pogledu na  okruženje u kojem živi. Postavku izložbe čini 40 fotografija a osim fotografija obuhvatai i limenke tj."kamere" kojima su fotografisane. 



Lazar Leković je rodjen je 04.03.1968. godine, u Kosovkoj Mitrovici,  diplomirao 1995. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu.  Živi u Beogradu.  Fotografijom se aktivno bavi i izlaže  od 2005. godine.  Do sada je izlagao na preko sedamdeset  izložbi i nagradjivan je više od dvedest puta na domaćim i medjunarodnim fotografskim konkursima. Član je Foto saveza Srbije i Centra za foto i filmsku kulturu srba - Beograd.  O svom radu kaže: "Tokom godina bavljenja fotografijom i učenja tehnike i teorije,  fotografija je  prerasla u strast kojoj se posvećujem,  a koja mi  zauzvrat pruža radost stvaranja i daje mogućnost  kompleksnijeg sagledavanja  sebe samog i  sveta koji me okružuje. "


 


 



Datum objavljivanja: 17.03.2014.