Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lauba

Početkom 2011. godine Zagreb i region dobili su prvi privatni izlagački umetnicki paviljon – Kuću za ljude i umetnost LAUBA, novi prostor za komunikaciju kroz umetnost.

 


Kao inicijativa i realizacija firme Filip Trejd iz Zagreba, Hrvatska, njena privatna kolekcija umetnickih dela konačno će dobiti svoj reprezentativni prostor, ali isto tako taj izložbeni prostor će voditi bogat zivot nezavisan od kolekcije u svojih neverovatnih 1350m2.


PREDISTORIJA ZGRADE LAUBE

Hala današnje Laube izvorno je sagrađena kao jahaonica Konjaničke kasarne austrougarske vojske. Davne 1910. godine projekatovalo je tadašnje vodeće zagrebačko građevinsko preduzeće Emil Ajsner i Adolf Erlih. Kasarna se prostirala na više od dvadeset hiljada kvadrata i objedinjavala je zgrade za članove Brigadirske oficirske škole, kovačnicu, staje za držanje konja... i jahaonicu.


Od davne 1923. godine u hali jahaonice utemeljena je fabrika pod nazivom Fabrika za pamučnu industriju d.d., kao podružnica bečke kompanije Herman Polak i sinovi. Potonjim ujedinjenjem triju jugoslovenskih fabrika tekstila 1964. godine nastao je Tekstilni kombinat Zagreb (TKZ), koji je na tom mestu radio sve do 2008. godine. Tom prilikom zemljište je prodato sa celim kompleksom spremnim za rušenje.


Unutar kompleksa jedna građevina nije mogla da se proda kao zaštićeni spomenik kulture – upravo hala nekadašnje tkaonice. Prema Generalnom urbanističkom planu u ovoj je kući danas dopuštena kombinovana društvena namena, što je značilo da prostor nije mogao da ima prenamenu u stambene svrhe, već je morao da dobije izložbenu ili uslužnu delatnost. U okviru pripreme Laube osaznata je važnost rekonstrukcije ovakvih zaštićenih spomenika kulture kao proces revitalizacije arhitektonske baštine.




KUĆA ZA LJUDE I UMETNOST

Jedini način da se ova fantastična nekretnina spasi bila je njena transformacija u kuću koja funkcioniše kao hibrid kancelarijskog poslovanja i mesta za izlaganje umetnosti. U ulaznom delu smešten je i kafić - logično mesto okupljanja za obe delatnosti.

Živa od jutra do večeri, ova kuća objedinjuje različite oblike poslovanja, različite životne stilove i radne ritmove - stoga smo je nazvali Kućom za ljude i umetnost.


Ovo je retka javna kulturna institucija od početka zamišljena kao delimično finansijski samoodrživa celina. Ona privređuje u svim svojim delatnostima: iznajmljivanjem kancelarijskog prostora, zaradom kafića, pa i izložbenom delatnošću (prodajom ulaznica, članstvo, vođenja kroz izložbe i prodajom suvenira).


Čitava konstrukcija privukla je i VABA Banku, s kojom je dogovoreno finansiranje ovog pionirskog privatnog projekata u Hrvatskoj.




PRVI PRIMER OBNOVE

Ova jahaonica je postala prvi primer uspešne rekonstrukcije kulturne baštine u zapadnom delu Zagreba. U bliskoj saradnji sa Silvijem Novakom i Vesnom Paladino iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, adaptirana je u savremeni prostor u kom su očuvane vredne istorijske karakteristike. Svi zaštićeni elementi vraćeni su u izvorno stanje: arhitektonska plastika u eksterijeru, format prozora, prozorske rešetke, jedinstvenost enterijera, krovna konstrukcija...


Zanimljivo je da je kuća danas, sto godina nakon nastanka, po prvi puta izvedena u skladu s izvornim nacrtima. Naime, u vreme gradnje arhitektonska plastika nije realizovana po planovima, pa svoje pravo lice ova građevina otkriva tek danas!


Očekujemo da će u skoroj budućnosti zapadni deo Zagreba iz oronulog kraja nekadašnje industrijske i vojne zone pretvoriti u vitalni dio gradske celine. Posljednjih godina sve više se stavljaju u fokus urbanog razvitka Zagreba arhitektonski i urbanistički konkursi koji imaju za cilja transformaciju ovog područja u kompleks stambeno-poslovnih objekata, novih trgova i škola.


KONKURS ZA KUĆU I TOK GRADNJE


U januaru 2007. godine organizovali smo pozivni arhitektonski konkurs za Kuću za ljude i umetnost (tada još bezimenu), da bi u martu bio odabran projekat koji potpisuje AGP Dizajn, na čelu sa Alenkom Gačić-Pojatinom, u suradnji sa Brankom Petković i Anom Krstulović. Ovaj je studio najpoznatiji javnosti po nagrađivanoj zgradi DHL-a u Sopotu u Novom Zagrebu.


Pobednički projekat najbolje je osmislio ključni aspekt konkursa: skladni suživot poslovnog dela sa kancelarijama i umetničke delatnosti. Rešenje se sastoji od umetnutog elegantno izduženog kubusa kancelarije na stubovima, koji se prostire duž čitave južne strane prostora. U celokupnom prostoru dimenzija 60 x 22 metra, ovaj osam metara širok kubus smešten je tako da oko njega mogu da se sagledaju i osete dimenzije kuće. Bazilikalne proporcije enterijera na taj način nisu narušene, pa je ostvaren skladan odnos jedinstvenog izložbenog otvorenog prostora i izdvojene celine kancelarija. U ulaznom delu mesto je našao i kafić, koji ima svoj život i nezavisno radno vreme.


U međuvremenu se glavni arhitekta iz AGP Dizajna zaposlila u drugom studiju gde je preuzela nove projekate, pa je glavni projekat Laube završila njena saradnica Branka Petković. Usled takvih okolnosti, oblikovanje enterijera i delova eksterijera zatim je preuzela Morana Vlahović, s kojom smo odlično sarađivali u prethodnim prilikama.


Projekat je ostvaren skromno i minimalnim sredstvima, kako bi se kuća osposobila. Vođena krilaticom „back to basics“ arhitekta je sačuvala vredne istorijske slojeve kuće - zidovi u enterijeru očišćeni su do opeke i zaštićeni bezbojnim premazom, pri čemu svaka faza života kuće može da se „iščita“. Tako je položaj nekadašnjeg sprata tkaonice ostao vidljiv, naduti istočni zid koji se gotovo urušio nakon uklanjanja naslonjenog objekta, zakrpe nekadašnjih industrijskih ventilacija i tako dalje. U enterijeru je zaštićena krovna konstrukcija, restaurisana i premazana samo temeljnom bojom. Takvih je detalja mnogo i dosledno su sprovedeni u celokupnom prostoru, koji ostavlja utisak „zamrznutog gradilišta“.


S druge strane, izdignuti umetnuti kubus sa kancelarijama savremeni je dodatak koji se uzdiže u high-tech stilu, presvučen crnim staklima. Kancelarijski prostori su izuzetno prijatni: na južnoj strani svaki prostor ima prozor u celoj visini prostora, vidljiva je opeka, a možda najljepši detalj stvoren je njihovim otvaranjem na otvoreni prolaz s pogledom na izložbeni prostor.


Svoj završni dodir kuća je dobila u saradnji investitora i arhitekte: ona je postala crni monolit. Ideju investitora da se sva pročelja oboje u crnu boju, Morana Vlahović oplemenila je odabirom posebne sjajne fasadne boje. U dogovoru s konzervatorima, ovo je bio jedini ustupak koji smo za kuću tražili, kako bismo njen izgled povezali sa savremenim sadržajem koji smeštamo u ovu stogodišnju staricu.


BEZ NJIH KUĆA NE BI OVAKO IZGLEDALA

Ova je kuća izgrađena odličnom saradnjom investitora, kreditora, projektanata, arhitekata, izvođača, nadzora i konzervatora.


Arhitekti:

Glavni projekat: AGP Dizajn

Detaljni projekat: Morana Vlahović

Projektanti:

Konstrukcija: Juraj Pojatina

Elektroinstalacije: Tomislav Ćupić

Strojarstvo: Mladen Trbović

Vodovod i kanalizacija: Dragutin Vukovojac

Izvođači:

Zagrebgradnja: Milivoj Tujmer, Željko Horvat, Anita Budić

Altegradnja: Zdravko Ajduković

Nadzor:

Glavni nadzorni inženjer/građevinski nadzor: Dinko Žele, Dražen Šunjić, Zdravko Trampuš

Elektro nadzor: Jakov Ratković

Građevinski nadzor: Zlatko Majcenić, Mladen Trbović

Aluminijski paneli: Brane Filipič, RPS


ČINJENICE I BROJKE O KUĆI

1350m2 izložbenog prostora: 60 x 22 m

izložbeni prostor do 12m visine 

500 m2 kancelarijskog prostora

250 m2 kafe/bar

prodavnica (u budućnosti)


PROGRAM LAUBE

Program u Kući Lauba vodi umetničko udruženje Lauba, na čelu sa kustoskinjom Vanjom Žanko. Uz predstavljanje umetničke produkcije, želja nam je da učestvujemo u otkrivanju novih oblika umetničkog izraza vizuelnih umetnika i umetnica, da doprinesemo podizanju javne svesti o modernoj i suvremenoj hrvatskoj umetnosti, kao i da uzmemo učešće u internacionalnim kulturnim tokovima. Lauba podstiče saradnje, izložbe i razmenu znanja sa srodnim institucijama, pogotovo iz regiona.




NESTALNA POSTAVKA

Za svoje otvaranje Lauba će ujediniti fundus Zbirke Filip Trade i aktuelnu umetničku produkciju. Umetnici i umetnice mlađe i srednje generacije, koje je Zbirka Filip Trade otkupljivala, napokon su dobili svoju pozornicu u gradu. Lauba će predstavljati njihove dosadašnje radove, ali će služiti i kao laboratorija za umetničke eksperimente na mestu kulturne inovacije.


U toku prve godine rada Lauba će predstavljati radove iz fundusa Zbirke Filip Trade. Nazvali smo je Nestalnom postavkom, jer će svakog meseca u nekim svojim segmentima doživljavati promene i neprestano otvarati mogućnosti iščitavanja novih priča. Ovakava Nestalna postavka reflektuje potrebe za novim i drugačijim tumačenjima i kontekstualizacijama radova moderne i savremene umetnosti, uz mnoštvo pratećih programa.




ZBIRKA FILIP TRADE

Priča o Zbirci Filip Trade započinje 1991. godine u ratnim godinama, paralelno s početkom stvaranja civilnog društva u Hrvatskoj. Danas zbirka okuplja više od petsto radova hrvatskih umetnika i umetnica nastalih od pedesetih godina prošlog veka do danas. Brojna remek-dela ključnih grupa i perioda domaće istorije umetnosti našla su svoje mesto u fundusu zbirke, na primer radovi Exata 51, Novih tendencija ili Grupe Gorgona.


Posljednjih nekoliko godina zbirka je fokusirana na aktualnu produkciju autora i autorki mlađe i srednje generacije. Samo u prošloj godini započeli smo saradnju sa Sofijom Silviom, Andrejom Kulunčić, Silvom Šarićem, kao i najmlađim umjetnikom u Zbirci: Igorom Rufom (1984.).


Pritajeno smo učestvovali u organizaciji i produkciji brojnih projekata svojih umetnika, ali i nezavisnih umetničkih udruženja i kulturnih institucija. Od 2002. do 2005. godine zbirka je dodeljivala vlastitu nagradu za savremenu umetnost, a osvojili su je redom: David Maljković, Matko Vekić, Kristian Kožul i Viktor Popović.


Zbirka je redovno organizovala izložbe s renomiranim partnerima na različitim lokacijama. Veća predstavljanja zbirke započeta su već 2001. godine u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu, zatim 2002. u galeriji Manes u Pragu, 2004. godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Skorija predstavljanja uključuju organizacije samostalnih izložaba petero mladih umetnika u sklopu projekata Linienstrasse113 u Berlinu, kao i nekoliko uzastopnih izložbi na Motovun film festivalu. Prošle godine priredila je izložbu i katalog novih akvizicija u Labinu pod nazivom “Finalisti”. Rad zbirke uključuje i produkciju; spomenut ćemo ovde samo knjigu Pume34 Data book on hydrocarbons i film Igora Mirkovića L.A. Nedovršeno.




ŠTA ZNAČI LAUBA?

Što je Lauba, pitate se... To je sasvim lična reč za sasvim lični prostor.

Lauba je naziv za kružni drvored, stvoren u umovima dece koja su provela detinjstvo u Vrbovcu. Verovatno proizlazi iz nemačke riječi „laub“ koja označava lišće.


Kružni drvored s krošnjama koje se jedva dotiču postao je mesto igre, ali i takmičenja: pretrčati celu Laubu, a da se ne dotakne tlo, nadmaštiti sam sebe, to je bio sveti cilj. Kada bi njega pokorili, postavljala se nova i nemogućija misija - napraviti celi krug što brže, sa što manje posekotina.


Lauba je bio i ostao pojam za inicijaciju kroz igru. Sada je Lauba mesto doživljaja, učenja, zabave i društvene interakcije. Dođite da vam ispričamo priču o savremenoj umetnosti na naš način.




TIM LAUBA

Kustoskinja Zbirke Filip Trade: Vanja Žanko


Spoljni saradnici:

Istraživački tim: Rebecca Mckay, Ivana Meštrov, Mihaela Richter

Savetnici: Klaudio Štefančić, Damir Žižić

Autori tekstova za katalog: Bure, Ivica Prtenjača, Ante Tomić, Boris Dežulović, Pero Kvesić, Mihaela Richter, Ante Tomić, Vanja Žanko

Autori tekstova za audio-vodiče: Radovan Beck, Stela Jelinčić, Maša Kolanović, Zvonko Maković, Igor Mirković, Krešimir Purgar, Mihaela Richter, Sabina Salamon, Siniša Švec, Vanja Žanko

Adaptacija tekstova za audio-vodiče: Evelina Turković

Lektura (hrvatski jezik): Jelena Graovac

Prevod (engleski jezik): Sanja Horvatinčić

Lektura (engleski jezik): Susan Jakopec, Rebecca Mckay

Video i fotografska dokumentacija: Damir Žižić

Saradnici: Tihana Franković, Luka Kosmat, Dominik Markušić, Lea Vené


Vizualni identitet: Bestias

Katalog i web stranice: Bestias


INFO

LAUBA, kuća za ljude i umetnost

Baruna Filipovića 23a

10000 Zagreb

Hrvatska


E-mail: lauba.house@gmail.com


www.lauba.hr


 


Datum objavljivanja: 11.04.2011.