Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Latinska Amerika - fabrika revolucije

Serija filmskih projekcija i diskusija: Latinska Amerika – fabrika revolucije.
Odabir filmova i koncepcija diskusija CRužok, treća projekcija, subota, 27. februar u 18 časova, Kontekst galerija, Centar za kulturu Stari grad, Kapetan Mišina 6a


 


Događaji u Južnoj Americi u protekle dve decenije predstavljaju najradikalniju alternativu/kontratezu globalnom kapitalističkom poretku posle pada Berlinskog zida. Dok u najrazvijenijim kapitalističkim zemljama vlada ideologija bezalternativnosti kapitalizma ili neoliberalne utopije, i dok u post-socijalističkim zemljama vladaju antikomunistički sentimenti i nade u uspostavljanje "normalnog" kapitalizma nakon trnovitog puta tranzicije, borba koja se vodi u Južnoj Americi pokazuje da ideje klasne politike, socijalizma i radničkog samoupravljanja nisu mrtve, i da i dalje predstavljaju legitimnu i realnu alternativu globalnom kapitalizmu. Ova borba se vodi ne samo protiv lokalne buržoazije, političara i vojne elite - već protiv njihovih mnogo moćnijih saveznika - neokolonijalnih težnji SAD koje su tokom čitavog 20. veka agresivno opstruirale demokratske procese u južnoamerickim zemljama, i neoliberalne ofanzive finansijskih institucija poput MMF-a i Svetske Banke. Uspostavljanje levih vlada i masovno preuzimanje fabrika i preduzeća od strane radnika pokazuju da je otpor globalnom kapitalu moguć u sred njegove najžešće ofanzive.



Budući da je izveštavanje o važnim događajima u Južnoj Americi odsutno u srpskim medijima, odlučili smo da prikažemo filmove The War On Democracy, The Revolution Will Not Be Televised, i The Take, i započnemo razgovore na temu južnoameričkog otpora kapitalizmu i imperijalizmu i perspektiva radničkog organizovanja u Srbiji.



                                                                                                                                                                                    CRužok



Treća projekcija: Subota, 27.2, 18h





The Take (Avi Lewis i Naomi Klein, 2004) prikazuje priču o borbi bivših radnika fabrike automobila "Forja" da preuzmu i zadrže fabriku koju je bivši vlasnik napustio usled ekonomskog kolapsa Argentine u 2001. Ova priča, sama za sebe, ne predstavlja izuzetak – početkom ekonomske krize 2001. već je 200 argentinskih fabrika i preduzeća preuzeto od strane radnika – a među njima su i privatne škole i klinike. Pod parolom "ocupar, resistir, producir!" (preuzimanje, otpor, proizvodnja!) radnici vode tešku bitku protiv bivših vlasnika, suda, policije i političara – to je konstantna borba koja se ne završava preuzimanjem i pokretanjem proizvodnje.





CRužok je marksistički kolektiv koji u kontekstu tranzicije i političke dezorijentisanosti koja je prati na ideološkom planu, pokušava da reafirmiše marksističko nasleđe. U momentu opšte stigmatizacije radikalne levice i njenog odsustva sa političke scene, smatramo da je neophodno iznalaženje novih strategija za reprezentaciju marksističke levice u javnosti.





Kontekst galerija, Centar za kulturu "Stari Grad", Kapetan Mišina 6a


 


 



 


Datum objavljivanja: 26.02.2010.