Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Lana Rakanović: Čuvari grada

Izložba keramičke instalacije autorke Lane Rakanović, pod nazivom, "Čuvari grada", održaće se u periodu od 2. - 23. oktobra, 2013. godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, Vuka Karadžića 18.

 


Svečano otvaranje: Sreda 2. oktobar 2013. u 19 časova



Program: Mistik cello kvartet: Mima Vrbanić, Ana Ristić, Milica Grujić i Sandra Grujić. Beletski igrači: Jelena Nenadić i Marko Sebić



Kustos izložbe: Jelena Popović, kustoskinja MPU



Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd



 

Muzej primenjene umetnosti  otvoriće jesenju sezonu samostalnom izložbom keramičarke Lane Rakanović, koja će svoje radove predstaviti na izložbi pod nazivom Čuvari grada. Lana Rakanović je umetnica mlađe generacije i pripada krugu društveno osvešćenih i angažovanih stvaralaca. Čuvari grada su priča o herojima i antiherojima, u kojoj se umetnica  bavi temom savremenog grada uz oštru kritiku globalizacije, otuđenja i letargije u društvu.



Koristeći različite stilove i materijale Lana je stvorila posebne i veoma ekspresivne prostorne instalacije. Likove gradi inspirisana gotičkim stilom u umetnosti i arhitektonskim elementom gargojla (vodoriga). Njeni akteri su nadrealne keramičke skulpture smeštene u savremeni kontekst grada. Negirajući graničnu liniju između keramike, stripa, printa i postamenta Lana Rakanović stvara atmosferu imaginarnog grada i njegove arhitekture. U ovoj pozorišno-scenskoj celini  keramička skulptura u neraskidivoj je vezi sa ambijentom Muzeja primenjene umetnosti.



Figure su rađene u tehnici kamenine, dekorisane engobom sivih i smeđih tonova ili glazirane sa belim i sivim bojama. Svedeni kolorit, mračni tonovi keramike dodatno pojačavaju dramaturšku napetost. Suprotno bojama keramike veštački materijali koje umetnica koristi kao ukrase, perje, sunđer, plastika uglavnom su jakih boja. Izgled frizure je znak raspoznavanja kojoj od grupa figura pripada : Luchador, Bece, Vodorige, Psychobilly, Čekićem po glavi, The Clash, Life –hands i Beak.



U tekstu za katalog izložbe Lana Rakanović ističe:



 “…Niko se ne seća tačno kada je prestao da izlazi iz stana kad se smrkne, a takođe se niko ne seća ni ko je taj koji je predložio angažovanje “čuvara”. Čuvari su živeli  na krovovima zgrada, i pošto im je bilo strašno dosadno (jer nisu imali od koga da štite grad) morali su sebi da nađu zabavu. Često je ta zabava bila upravo na račun ljudi,  oni su bili tako smešni, stalno su se štrecali, krili, šunjali, iskradali, prikadali, plašili su se da ih neko ne primeti. Čuvari im se  nikada i nisu sviđali, ali nisu smeli ili nisu hteli da im to kažu. Svaka zabava dosadi, pa onda mora da se izmisli nova, tako su se čuvari organizovali u  različite grupe , koje su na kraju postale bande. Te bande sada haraju gradom i rade sve što rade  i prave bande, jedina razlika je što ne deluju u podzemlju već možeš da ih vidiš kroz prozor, prilično visoko. Eto, tako su ljudi postali zatvorenici u sopstvenom gradu, izgleda da im to ne smeta, neverovatno kako su prilagodljivi.”



Koristeći internet, novine, filmove (Paklena pomorandza, 1971; Ratnici podzemlja, 1979, Lavirint, 1986.), srip (Mike Mignola) i muziku (Punk, Rockabilly) Rakanovićeva stvara smele likove kombinacijom ljudskih i životinjskih elemenata i gradi svoj prepoznatljiv stil. Čuvari grada Lane Rakanović inspirisani su i njenom saradnjom sa vajarom Sendijem Kumalakantijem, i zajedničkim interesovanjima za film, muziku, ilustraciju i fotografiju.



 

Lana Rakanović (1979),  diplomirala  je  na Odseku za keramiku i staklo Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 2005. godine. Master studije za menadžera  kulture i medija završila je 2012. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Članica je ULUPUDS-a od 2008. Pored keramike bavi se scenografijom,bodi art-om, make-upom i nakitom.Kao članica radionice za specijalne efekte "Mad Squirrel" afirmisala se u ovom poslu i trenutno je angažovana na snimanju filma “Everly” u kome igra Selma Hajek.


 



Datum objavljivanja: 26.09.2013.