Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kultura zagubljena u zakonima

Da li su ovdašnji zakoni u kulturi "mrtvo slovo na papiru", u kolikoj meri se prati primena rešenja datih u zakonima i kako to izgleda u poređenju sa državama koje su članice EU, pitanja su na koje će pokušati da daju odgovore učesnici tribine u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.


 


Učestvuju:

mr Maša Vukanović, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

mr Trivo Inđić, predsednik Komisije za saradnju sa Uneskom

prof. dr Branko Rakić, Pravni fakultet Beograd

mr Predrag Blagojević, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva



Pertak, 23. mart, 2012. godine u 11. sati, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4.



U Srbiji je 2009. godine usvojen Zakon o kulturi, koji predviđa da opšti interes u oblasti kulture budu ubrzo konkretizovani i ostvareni na osnovu Strategije kulturnog razvoja. Rok za usvajanje Strategije kulturnog razvitka istekao je marta 2011. godine, ali ona i dalje ne postoji.



Socijalna sigurnost umetnika i profesionalaca u kulturi je poljuljana, a privrednici i ne znaju da je još 2002. godine usvojen podzakonski akt koji im omogućava poreske olakšice ukoliko ulažu u kulturu. I pored Krivičnog zakona i Carinskog zakona u Srbiji i dalje nesmetano rade „divlji arheolozi“, pronalazači koji su skloniji tome da svoje nalaze zadrže za sebe ili prodaju na crno nego da ih ustupaju nadležnim ustanovama.



Zakon predstavlja osnovni instrument za sprovođenje kulturne politike jedne države. Stoga je tokom prošle godine u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka realizovao projekat "Pogled na kulturu. Zakoni i prakse u Srbiji i pet država članica Evropske unije". Projekat je za cilj imao da predstavi zakone na kojima počivaju kulturne prakse u Srbiji, pretendentu na članstvo u Evropskoj uniji, i pet država koje su članice Unije: Velikoj Britaniji, Francuskoj, Letoniji, Nemačkoj i Sloveniji.


 



Datum objavljivanja: 21.03.2012.