Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kritičari su izabrali 2015.

Likovna galerija, Knez Mihailova 6 od 13. do 31. januara 2015. KRITIČARI SU IZABRALI 2015. IzloŠba, Izvanredni Bob, Nemanja Nikolić, Zlatko Stojilović, Petokraka, Slobodan Stošić, Saša Tkačenko, Mariela Cvetić, Jelena Stojanović.

 



 


Prostori: Likovna galerija i Pop-ap u Kulturnom centru Beograda, Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca,  Galerija Grafički kolektiv, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Umetnička galerija Nadežda Petrović, Galerija Risim, Čačak, Hotel Morava, Čačak, Kafana „?“, Beograd



Izložba Kritičari su izabrali se više od četiri decenije održava u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Od 2001. godine ova izložba je, u koncepcijskom smislu, modifikovana u autorsku izložbu laureata nagrade „Lazar Trifunović”, prestižnog priznanja za likovnu kritiku i kritičko pisanje o savremenoj umetničkoj sceni, koje se od 1992. dodeljuje u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Jelena Stojanović je dobitnica nagrade „Lazar Trifunović” za 2012.



Projekat IzloŠba polazi od rada teoretičara i umetnika Leonida Šejke (1932-70). Njegova praksa je izmeštala umetničku produkciju van galerije, muzejskog prostora, potvrđujući centralnost urbanog iskustva kao neraskidivi deo svakodnevice. Od Likovne galerije Kulturnog centra Beograda kao centralne matice odakle se polazi i vraća, IzloŠba se neumitno spiralno širi da bi uključila neke od veoma važnih proizvoda i proizvođača iskustva urbanog života u Beogradu. Pored galerijskih prostora, kao što su galerije Grafičkog kolektiva i Kolarčevog univerziteta, uključen je i prostor  jedne obrazovne ustanove, Arhitektonski fakultet, ali i Kafana “?” i Galerija Risim i Hotel Morava u Čačku. Učesnici u projektu su  grupa arhitekata, dramaturga, likovnih umetnika, istoričara umetnosti, veoma različitih stremljenja i posve neusaglašenih interesovanja.


 



Datum objavljivanja: 09.01.2015.