Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kritičari su izabrali 2011

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u sredu, 12. januara 2011, u 19 sati,
otvara se izložba Kritičari su izabrali 2011 / Mnogostruki potencijali i slikarstvo – Vorena Najdiha, prema izboru Maje Ćirić, dobitnice nagrade "Lazar Trifunović" za 2007.

 



Izložbom "Kritičari su izabrali" , koja se više od četiri decenije održava u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, počinje beogradska likovna sezona. Od 2001. ova izložba je, u koncepcijskom smislu, modifikovana u autorsku izložbu laureata nagrade "Lazar Trifunović" , prestižnog priznanja za likovnu kritiku i kritičko pisanje o savremenoj umetničkoj sceni, koje se od 1992. dodeljuje u organizaciji Kulturnog centra Beograda.



Maja Ćirić, laureatkinja nagrade Lazar Trifunović za 2007. odlučila se da predstavi beogradskoj publici američkog umetnika Vorena Najdiha i njegove projekte koji ispituju odnos konceptualne umetnosti i slikarstva, među-institucionalnu saradnju, obrazovanje publike i tumačenje umetnosti u kontekstu različitih društvenih, političkih, psiholoških i ideoloških uslova.



Projekti koji će biti predstavljeni u okviru izložbe Kritičari su izabrali su istovremeno reprezentativnog, performativnog i eksperimentalnog karaktera. Voren Najdih se bavi emancipacijom percepcije od institucionalih ograničenosti. Na izložbi u KCB-u Najdih će izložiti sledeće radove: Obrazovanje oka je eksperiment koji je pre Beograda  izveden u Berlinu, srcu eurocentričnog kapitalizma i u Dafenu, u komunističkoj Kini pod kapitalističkim uslovima. Dafen je grad čija je čitava populacija fokusirana na proizvodnju i distribuciju kopija klasičnih evropskih slika i savremenih kineskih umetničkih dela. Ovaj rad otkriva mnogostruke potencijale percepcije boje i njene varijabilnosti. Rad Dugine četke je inspirisan dugom u klasičnom evropskom slikarstvu. Duga nije samo rezultat specifičnog optičkog efekta, jer Najdih ispituje neuroestetiku tj. manifestacije društvenih, istorijskih, psiholoških i duhovnih odnosa autorovog života koji su uticali na formiranje ideološlih uslova u kojima se formira um. Istorijski razvoj duge u slikarstvu je projektovana slika uslova u kojima opstaje um.



Voren Najdih (1962, Njujork, SAD) je umetnik koji živi na relaciji Los Anđeles i Berlin i čiji rad je intenzivno predstavljen na međunarodnoj sceni. Dobitnik je nagrade Vilijem Fluser za 2010. Trenutno je na studijskom boravku na Školi arhitekture u Delftu, Holandija. www.warrenneidich.com

 



Izložba će biti otvorena do 30. januara 2011. godine.



Radno vreme galerije: 11 –21h; ponedeljkom zatvoreno.


 


Portfolio Kulturni centar Beograda


 



Datum objavljivanja: 10.01.2011.