Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kristian Kožul: The Old Cabinet

Samostalna izložba Kristiana Kožula "The Old Cabinet" otvorena je u Galeriji "dr. Vinko Perčić" u Subotici, a realizirana je u suradnji s Kućom za ljude i umjetnost Lauba i Zbirkom Filip Trade iz Zagreba, iz čije su kolekcije posuđeni izloženi radovi.

 


U Suboticu je iz Zagreba otputovalo pet radova iz dva ciklusa Kristiana Kožula iz 2004. godine. Iz serije Asylum bit će izložene Hranilica i Kolijevka, a iz serije Tease moći će se vidjeti Štikla i Gold Collection.


Kristian Kožul umjetnik je mlađe generacije sa zavidnom međunarodnom reputacijom. Kao predstavnik postskulpture u Hrvatskoj jedan je od najzanimljivijih umjetnika hrvatske, ali i šire suvremene likovne scene. Počeci njegova rada vezani su ponajviše uz medij videa. Kasnije se okreće kiparskom mediju, koji i danas čini glavninu njegove produkcije. Kožulove skulpture, objekti i instalacije dovode u pitanje tradicionalno poimanje medija kiparstva. Njegovi radovi na nov način promišljaju tradiciju, kulturno i materijalno naslijeđe, identitete, spektakle i moć u suvremenom svijetu. Kožul oblikuje objekte u kojima na upotrebne predmete različitih funkcija (invalidska kolica i pomagala, odjeća i obuća striptizeta, šljemovi, namještaj za djecu) aplicira dekorativne materijale (zakovice, lance, stakalca, perje, čipku) i lišava ih njihove prvobitne funkcije. Pri tome konstruira čitav niz novih značenja i mogućnosti iščitavanja djela. Po mnogim kritičarima, Kožulov rad reflektira zabrinutost i strah od terorizma u eri globalizacije, te istovremeno podjednako predstavlja kritiku postsocijalističkog društva naklonjenog vulgarnom kiču i konformizmu. Suptilan pristup, minuciozna izvedba, spajanje nespojivog i svjesno poigravanje estetikom kiča zajednička su obilježja radova Kristiana Kožula.

  

Kristian Kožul rođen je 1975. godine u Münchenu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1993.-1996.), a potom do 2002. na Kunstakademie u Düsseldorfu  kod Jannisa Kounellisa. Dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima su Nagrada 8. trijenala hrvatskog kiparstva (Zagreb, 2003.) i Nagrada za suvremenu umjetnost Filip Trade (Zagreb, 2004.). Samostalno je izlagao u Hrvatskoj, Njemačkoj, Finskoj, Sloveniji, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama. Sudjelovao je na brojnim nacionalnim i međunarodnim skupnim izložbama i festivalima, među kojima su Tokyo Video Festival (1998.), Bijenale mladih umjetnika u Rimu (1999.), Osnabrück Video Festival (2001.) i Künstlervereinigung MAERZ u Linzu (2005.)  Od 2006. godine živi i radi u New Yorku, gdje aktivno sudjeluje na umjetničkoj sceni, a istovremeno je prisutan i u mnogim europskim galerijama.




Realizaciju izložbe "The Old Cabinet" pomogli su Grad Subotica, Sekretarijat za kulturu (Autonomna pokrajina Vojvodina) i Ministarstvo kulture (Republika Srbija).


Izložba je otvorena do 8. studenog 2011.


http://www.galerijapercic.com

http://www.lauba.hr

http://kristiankozul.com


 


Datum objavljivanja: 13.10.2011.