Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

"Krieg.Kunst.Krise"

Mladen Miljanović, pobednik konkursa Henkel Art.Award. za 2009. godinu otvorio je juče grupnu izložbu pod nazivom "Krieg.Kunst.Krise" (Rat.Umetnost.Kriza) u Galeriji ArtPoint u Beču.


 


Mladen Miljanović, pobednik konkursa Henkel Art.Award. za 2009. godinu otvorio je juče grupnu izložbu pod nazivom "Krieg.Kunst.Krise" (Rat.Umetnost.Kriza) u Galeriji ArtPoint u Beču, gde je predstavio svoja umetnička dela, zajedno sa delima Edina Numankadića, Vese Sovilja, Ive Simičić i Radenka Milaka. Izložba predstavlja pregled savremene umetnosti u Bosni i Hercegovini. Izložena umetnička dela stvorili su umetnici koji su osetili uticaj rata, svaki na svoj način. Kao pripadnik mlađe generacije, Mladen Miljanović proveo je više godina svog detinjstva i mladosti suočavajući se sa ratom, stoga izložba "Rat.Umetnost.Kriza" predstavlja njegovu transformaciju iz vojnika u umetnika. Izložba traje od 13. aprila do 3. juna 2011. godine (radnim danima između 14.00 i 18.00 časova) u Galeriji ArtPoint, u ulici Universitätsstraße 5, 1010 Beč, dok se više informacija može naći na internet stranici www.kulturkontakt.or.at/artpoint.




Miljanović je dobitnik Henkelove nagrade za umetnost za 2009. godinu – Henkel Art.Award., konkursa namenjenog mladim umetnicima koji ta kompanija organizuje u regionu centralne i istočne Evrope još od 2002. godine. Henkel Art.Award. uključuje novčanu nagradu od 7.000 evra, organizovanje izložbe u matičnoj zemlji umetnika, kao i individualnu izložbu u bečkom muzeju MUMOK, uključujući objavljivanje kataloga umetničkih dela. Izložba pobednika konkursa za 2009. godinu, Mladena Miljanovića, u bečkom muzeju MUMOK održana je u periodu od juna do septembra 2010. godine pod nazivom "Muzejska usluga".




Henkel Art.Award nastoji da podrži i pokrene profesionalnu karijeru umetnika. Dugoročna posvećenost kompanija Henkel u centralnoj i istočnoj Evropi već je krunisana uspehom, koji se najbolje ogleda u uspešnim međunarodnim izložbama ranijih dobitnika Henkel Art.Award nagrade, kao što su Dan Perjovši i Miha Štrukelj.


 


 



Datum objavljivanja: 14.04.2011.