Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Krhke crte vremena

U subotu, 18. septembra, otvorena je izložba "Krhke crte vremena", izbor crteža iz fonda Likovne jeseni Gradskog muzeja Sombor u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu. Izložba je deo projekta predstavljanja zbirke Likovna jesen u Beogradu i Novom Sadu.

 


Na izložbi su predstavljena 52 crteža umetnika sa prostora bivše Jugoslavije u periodu od 1960-tih do 1990-tih godina prošlog veka. Okupljenim ljubiteljima umetnosti obratili su se Katarina Živanović, v.d. direktor Muzeja istorije Jugoslavije, Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, a izložbu je zvanično otvorila dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i recenzentkinja projekta. Autor izložbe je Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.




Dr Irina Subotić, između ostalog rekla je i ovo: «Današnja višeslojna manifestacija se na najbolji način uklapa u seriju događaja priređenih ovih dana u Beogradu, u celoj Srbiji, u regionu i u Evropi - posvećenih nasleđu, njegovom očuvanju i novim tumačenjima: "baština - prošlost, sadašnjost, budućnost" - još uvek se organizuje pod sloganom "Otvorena vrata - otvoreni duh", ustanovljenim prilikom osnivanja Dana evropske baštine 1984. godine. Taj slogan može na izvestan način da odredi i ovu izložbu koja se vezuje za brojne mogućnosti upoznavanja s manje poznatim ili dostupnim tragovima bliže ili dalje prošlosti širom našeg kontinenta, u ovom slučaju širom naše nekadašnje zajedničke države Jugoslavije. Njen autor, moj dragi i uvaženi kolega, Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja u Somboru, imao je vrlo intrigantnu ideju kada je metaforičnim nazivom Krhke crte vremena uputio na mogućnost višestrukog značenja i raznolikog čitanja ne samo umetničkih dela koja su pred nama, već i prohujalog doba koje ovi eksponati obeležavaju».  




Izložba će biti predstavljena i novosadskoj publici u Galeriji Matice srpske sredinom oktobra.


 


Datum objavljivanja: 22.09.2010.