Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Krešimir Zadravec: Zagrepčani

U petak, 24. maja u 20 sati u Galeriji Artget, KCB-a, otvara se samostalna izložba fotografija autora Krešimira Zadraveca, pod nazivom, "Zagrepčani".


 


Fotografski kolektiv Belgrade Raw uređuje izlagački program Galerije Artget u periodu maj – decembar 2013. godine. Druga izložba u sezoni, koju su zbog nepovoljnih uslova za kulturu označili kao Raw season / Sirova sezona, predstavlja seriju fotografija Zagrepčani hrvatskog fotografa Krešimira Zadraveca.



Zadravec od 2010. beleži sitne fenomene ulicne svakodnevice, urbanu dinamiku grada koja se prosječnom gledatelju/prolazniku – vječito zaokupljenom samim sobom – na ovim fotografijama otvara u jednoj posve novoj dimenziji.



Ovo uslojavanje misli i fotografske sintakse istovremeno je prisutno na razini pojedinih fotografija kao i čitave serije: humor i ironija ustupaju mjesto suosjećanju, a ono kritici društva i dokumentarnom zamjećivanju uličnih začudnosti, pri čemu ih sve podjednako prožima gotovo neprimjetna nostalgija autora koji sa (svojim) gradom ulazi u intiman dijalog. Zagrepčani, naime, prije svega kao da postavljaju pitanje – govori li fotografija više o subjektu koji se nalazi ispred ili o autoru koji stoji iza objektiva? I tko su to Zagrepčani; radi li se uopće o ljudima ili je na fotografijama ipak u pitanju – grad? Starija gospođa s popisom za kupovinu na stepenicama Dolca opisuje emocionalnu vizuru zagrebačke tržnice s jednakom točnošću s  kojom mladi par u jeansu prati suvremene gradske tramvaje ili s kojom se dama u krznenjaku uklapa u kontekst kojim dominira Givenchyjev (Živansi) natpis na pročelju hotela Dubrovnik. Zadravec nam iz fotografije u fotografiju pokazuje da ljudi nisu odvojivi od grada, i da bilježeći jedno biljezi istovremeno i drugo. Autor pritom razotkriva i sebe – fotografije Zagrepčana (auto)portret su intimnog odnosa s gradom koji ga je oblikovao i u kojemu je proveo čitav svoj zivot, pri čemu motivima i strukturom upućuju na činjenicu koju je Susan Sontag davno zapisala u svojoj „Maloj sumi fotografije“: konačna fotografija ne postoji.



Petra Belc, odlomak iz teksta Zagrepčani - fotografski album jednog grada



 

Krešimir Zadravec (Zagreb, 1974) započeo se baviti fotografijom 2004. godine, a od 200­­6. izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu (Italija, V. Britanija, BiH). Sarađivao je u brojnim kampanjama sa respektabilnim agencijama i partnerima, osnivač je online časopisa za promociju fotografije Bulb magazine-a, kao i interdisciplinarnog umetničkog projekta Organ Vida (http://www.organvida.com), koji donosi jedinstvene festivale fotografije, prateće kataloge, projekte i radionice, kao i saradnju s drugim kompetentnim institucijama iz struke. Službeni je Lomo guide za Lomography Croatia. Trenutno radi kao fotoreporter za redakciju N-ost mreže za izveštavanje o istočnoj Evropi.



Website: http://kresimirzadravec.com/


 



Datum objavljivanja: 23.05.2013.