Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kreativni univerzum Marka Čelebonovića

Stručno vođenje kroz aktuelnu izložbu Kreativni univerzum Marka Čelebonovića (18. novembar – 19. decembar) u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, biće održano 16. decembra, u 19 časova.

 


Tokom poslednje nedelje trajanja izložbe Kreativni univerzum Marka Čelebonovića, novosadskoj publici će biti približena stvaralačka ličnost Marka Čelebonovića (Beograd, 22. novembar 1902 – Sen Trope, 23. jul 1986),  jugoslovensko-francuskog slikara. Ovaj akademik SANU i profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, životom je bio vezan za Francusku, posebno za Sen Trope. Umetničko školovanje je 1922. godine započeo u vajarskom ateljeu Antoana Burdela, ali se ubrzo opredelio za slikarstvo. Prvi put profesionalno izlaže u Parizu 1926, a u Beogradu 1937. godine. Član je grupa "Oblik", "Dvanaestorica" i "Samostalni". Redovno učestvuje na pariskim i beogradskim salonima i drugim grupnim izložbama; u Beogradu, Parizu, Sen Tropeu i mnogim umetničkim centrima ima veliki broj samostalnih izložbi. U Francuskoj nastupa sa mnogim značajnim imenima evropske umetnosti. Poslednju veliku retrospektivnu izložbu imao je u Beogradu, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" 1982. godine. Komemorativna izložba mu je priređena u Sen Tropeu 1987, a 2002. je postavkama u galeriji Zepter u Beogradu i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, obeležena stogodišnjica rođenja ovog umetnika.


Pored bogate dokumentarne građe koja prati najznačajnije aspekte njegovog života i stvaranja, do sada retko viđanih crteža i pastela, kao i rekonstrukcije Čelebonovićevog ateljea, publika može da uživa i u šest Čelebonovićevih slika iz Umetničkog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog: Enterijer (1935), Devojčica u plavim pantalonama (1930), Šah (1933), Žena sa turbanom (1933), Mrtva priroda (1933) i Autoportret (1930). Stručnom tumačenju izložbe, prethodiće emitovanje desetominutnog dokumentarnog spota sa izabranim sekvencama iz emisija posvećenih ovom stvaraocu.




Izložba je realizovana zahvaljujući predusretljivosti porodice Marka Čelebonovića, Galerije SANU i Narodnog muzeja u Beogradu, a u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Francuskog kulturnog centra. Autor koncepta izložbe i kataloga je dr Jasna Jovanov, a kustosi izložbe Jasmina Jakšić i Svetlana Kresoja.


 


Datum objavljivanja: 13.12.2010.