Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kreativni univerzum Marka Čelebonovića

Izložba "Kreativni univerzum Marka Čelebonovića" biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu u četvrtak 18. novembra 2010. godine u 19 časova.

 


Nakon Francuskog kulturnog centra u Beogradu, izložba Kreativni univerzum Marka Čelebonovića biće prikazana i pred novosadskom publikom, u nešto izmenjenom obliku. Naime, postavka u Francuskom kulturnom centru obuhvatila je dokumentarnu građu, crteže, pastele, sliku Enterijer (iz kolekcije Pavla Beljanskog), kao i rekonstrukciju Čelebonovićevog ateljea. U Spomen-zbirci će biti prikazane i Čelebonovićeve slike iz kolekcije Pavla Beljanskog, sve nastale u četvrtoj deceniji XX veka u Sen Tropeu. Za Sen Trope i slikarev život u Francuskoj vezana je i većina ostalih eksponata: ukrasni predmeti iz umetnikovih kuća u Sen Tropeu, lične fotografije, kao i one sa otvaranja izložbi i drugih zvaničnih prilika, kritike iz francuske štampe i dokumenti iz perioda Čelebonovićeve pripadnosti francuskom Pokretu otpora, kao i crteži i pasteli koje je tamo radio. Sliku o Marku Čelebonoviću upotpuniće i katalozi izložbi iz Francuske, Jugoslavije i različitih krajeva Evrope, zatim dokumentarni materijal koji ilustruje njegove rane godine u Beogradu, školovanje i studije u Lozani i Oksfordu, beogradske izložbe, diplomatski angažman neposredno posle Drugog svetskog rata, pedagoški rad, kao i prijateljske veze sa slikarima i njihovo druženje na crnogorskom primorju. Izložba je realizovana zahvaljujući predusretljivosti porodice Marka Čelebonovića, Galerije SANU i Narodnog muzeja u Beogradu, a u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Francuskog kulturnog centra. Autor koncepta izložbe i kataloga je dr Jasna Jovanov.




Marko Čelebonović (Beograd, 22. novembar 1902 – Sen Trope, 23. jul 1986) pripada generaciji koja je sticala umetničko obrazovanje u periodu posle Prvog svetskog rata i umetničku zrelost dosegla u međuratnom periodu. Jugoslovensko-francuski slikar, akademik SANU i profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, životom je bio vezan za Francusku, posebno za Sen Trope, gde se brzo uključio u umetnički život. Pravnik po obrazovanju, umetničko školovanje je 1922. započeo u vajarskom ateljeu Antoana Burdela, ali se ubrzo opredelio za slikarstvo. Njegovo stvaranje se odvija u fazama koje su dobijale imena prema dominirajućem tonu u slici (mrka, zelena, bela...). Prvi put profesionalno izlaže u Parizu 1926, a u Beogradu 1937. godine. Član je grupa „Oblik“, „Dvanaestorica“ i „Samostalni“. Redovno izlaže na pariskim i beogradskim salonima i drugim grupnim izložbama; u Beogradu, Parizu, Sen Tropeu i mnogim drugim umetničkim centrima imao je veliki broj samostalnih izložbi. U Francuskoj izlaže sa mnogim značajnim imenima evropske umetnosti, poput Alberta Đakometija, Masima Kampiljija, Antona Klavea i drugih. Poslednju veliku retrospektivnu izložbu imao je u Beogradu, u Galeriji SANU 1977. godine. Komemorativna izložba mu je priređena u Sen Tropeu 1987, a 2002. je izložbama u galeriji Zepter u Beogradu i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, obeležena stogodišnjica rođenja ovog umetnika.




Povodom trajanja izložbe Kreativni univerzum Marka Čelebonovića, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak, 25. novembra u 19 časova, biće održana projekcija epizode o ovom umetniku iz serijala Slikari i vajari Radio-televizije Beograd.


 


Datum objavljivanja: 18.11.2010.