Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kreativni univerzum Marka Čelebonovića

Izložba u Galeriji Francuskog kulturnog centra zamišljena je kao portret slikara Marka Čelebonovića, sačinjen zahvaljujući obimnoj dokumentaciji sačuvanoj u porodici njegovih naslednika.

 


Marko Čelebonović (Beograd, 22. XI 1902–Sen Trope, 23. jul 1986) pripada generaciji koja je sticala umetničko obrazovanje u periodu posle Prvog svetskog rata i umetničku zrelost dosegla u međuratnom periodu. Jugoslovensko-francuski slikar, akademik SANU i profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, životom je bio vezan za Francusku, posebno za Sen Trope. U Sen Tropeu se brzo uključio u umetnički život, istovremeno stvarajući od tog malog ribarskog mesta utočište za svoje jugoslovenske prijatelje. Pravnik po obrazovanju, umetničko školovanje je 1922. započeo u vajarskom ateljeu Antoana Burdela, ali se ubrzo opredelio za slikarstvo. Dostigavši umetničku zrelost u četvrtoj deceniji dvadesetog veka, privržen tradiciji pariske škole i aktuelnom kolorizmu, Čelebonović je dosledno ostao kolorista. Njegovo stvaranje se odvija u fazama koje su dobijale imena prema dominirajućem tonu u slici (mrka, zelena, bela...). Motive svog slikarstva Čelebonović je odredio na samom početku: zanimaju ga predmeti i figure u prostoru (mrtve prirode, enterijeri sa ili bez ljudskog prisustva) kao i predeo. Tokom godina menja i usavršava likovnu interpretaciju, hromatsku skalu i socijalnu konotaciju. Prvi put profesionalno izlaže u Parizu 1926, a u Beogradu 1937. Član je grupa "Oblika", "Dvanaestorica" i "Samostalni". Redovno izlaže na pariskim i beogradskim salonima i drugim grupnim izložbama; u Beogradu, Parizu, Sen Tropeu i mnogim drugim umetničkim centrma imao je veliki broj samostalnih izložbi. Sa Stojanom Aralicom, Milom Milunovićem i Milivojem Uzelcem u Parizu izlaže 1931. U Francuskoj takođe izlaže i sa mnogim značajnim imenima evropske umetnosti, poput Alberta Đakometija, Masima Kampiljija, Antona Klavea i drugih. Poslednju veliku retrospektivnu izložbu imao je u Beogradu, u Galeriji SANU 1977.

Izložba u Galeriji Francuskog kulturnog centra zamišljena je kao portret slikara Marka Čelebonovića, sačinjen zahvaljujući obimnoj dokumentaciji sačuvanoj u porodici njegovih naslednika. Radi se o velikom broju kataloga i pozivnica za izložbe, fotografija koje prate život umetnika i njemu bliskih osoba od detinjstva do poznih dana, prikazuju njegov životni i radni ambijent i izgled njegovih izložbi, kao i kontinuirano prikupljani isečci iz novina sa najavama izložbi, kritikama, umetnikovim sećanjima i intervjuima i tekstovima objavljenim nakon njegove smrti. Okosnicu izložbe predstavljaće period života i stvaranja Marka Čelebonovića vezan za Francusku, posebno za Sen Trope, prikazan putem rekonstrukcije njegovog ateljea, slikom Enterijer  iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, koja prikazuje unutrašnjost njegove kuće u Sen Tropeu, kao i pastelima nastalim u završnoj fazi njegovog stvaranja, takođe u Sen Tropeu. Autor koncepta izložbe i kataloga je dr Jasna Jovanov, autor scenografije ateljea Olga Todorović. Izložba se realizuje zahvaljujući predusretljivosti porodice Marka Čelebonovića, Galerije SANU i Narodnog muzeja u Beogradu, a u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada.

Prijatelj izložbe je firma Telekomunikacije Računari Servisi (TRS).


Tokom izložbe biće organizovani posebni programi posvećeni Marku Čelebonoviću: filmske projekcije, stručna vođenja, ragovori, predavanja.


Vođenja kroz izložbu:

Četvrtak 21. oktobar 2010 – 18h30, FKC / na srpskom

Jasna Jovanov, kustos, autor izložbe


Četvrtak 28. oktobar 2010 – 18h30 FKC / na srpskom

Miško Pavlović, slikar, prof FLU Beograd


Predavanje o Marku Čelebonoviću

Četvrtak 4. novembar 2010 – 18h30, FKC

Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti, prof FLU Novi Sad

na srpskom uz simultani prevod na francuski


Projekcije filmova o Marku Čelebonoviću iz arhiva RTS-a:

Svaki dan u 16 sati u FKC od utorka do petka tokom trajanja izložbe.


Nakon prikazvanja u Beogradu, izložba će biti predstavljena novosadskoj publici, u izložbenom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, od 18. novembra do 19. decembra.


Francuski kulturni centar

Knez Mihailova 31, Beograd

www.ccf.org.rs

Radno vreme: od utorka do petka: 12 – 18.00, subotom 10 – 15.00.


 


Datum objavljivanja: 07.10.2010.