Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kosovska bitka sa osvrtom na istorijsku ulogu braće Musić

U susret obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u Maloj Galeriji Doma Vojske Srbije 18. juna 2014. sa početkom u 18 časova biće otvorena izložba slika „Kosovska bitka sa osvrtom na istorijsku ulogu braće Musić“.

 



 


U susret obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u Maloj Galeriji Doma Vojske Srbije 18. juna 2014. sa početkom u 18 časova biće otvorena izložba slika „Kosovska bitka sa osvrtom na istorijsku ulogu braće Musić“ koju Medija centar „Odbrana“ realizuje u sardnji sa Narodnim muzejom Kruševac.



Autori izložbe su Sanja Rutić, kustos istoričar i mr Ljubiša Vasiljević, viši kustos, arheolog. Izložba je pripremljena i premijerno prikazana 2011. godine, u okviru Vidovdanskih svečanosti u Kruševcu i gostovala je u desetak gradova u Srbiji.



Za postavku izložbe odabrano je 27 pokretnih panoa, na kojima su predstvljene istorijske okolnosti  koje su predhodile boju, biografija kneza Lazara, društvene i političke prilike u Srbiji krajem XIV veka,  opis i šematski prikaz Kosovske bitke, rodoslovno stablo dinastije Hrebeljanović -Lazarević i posledice kosovske bitke



Izložba „Kosovska bitka uz osvrt na istorijsku ulogu braće Musić“ predstavlja istorijske činjenice vezane za boj na Kosovu i neke od mogućih učesnika bitke (nesporno je istoriski potrvrđeno učešće samo šest sudionika bitke - kneza Lazara, Vuka Brankovića i Vlatka Vukovića sa srpske, odnosno Murata i njegovih sinova Jakuba i Bajazita sa turske strane).



Deo izložbe posvećen braći Musić, sestrićima kneza Lazara, predstavlja grad i župu Brvenik, baštinu porodice Musić, prednemanjićku svetinju Staru Pavlicu i zadužbinu Musića – Novu Pavlicu, biografije čelnika Muse i njegovih sinova Stefana, Lazara i Jovana ( mitropolita topličkog), a dotiče se  i pitanja učešća Stefana i Lazara u boju na Kosovu koje istorijski izvori ni u jednom zapisu direkno ne potrvrđuju.



Izložbu će otvoriti dr Rade Rajić,pukovnik u penziji, a na otvaranju će govoriti autori izložbe Sanja Rutić, kustos istoričar, mr Ljubiša Vasiljević, viši kustos, arheolog i potpukovnik Slavoljub M. Marković , direktor Medija centra „Odbrana“.



Izložba će biti otvorena do 5. jula  2014. godine radnim danima i subotom od 11.00 do 19.00 časova u Maloj Galeriji Doma Vojske Srbije.


 



Datum objavljivanja: 19.06.2014.