Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kosmička harmonija Milice Živadinović

Druga od četiri u nizu izložbi iz projekta "Kosmička harmonija", autorke Milice Živadinović, biće otvorena 8. avgusta u Galeriji Macola u Drvengradu na Mokroj Gori. Projekat je inspirisan je fenomenom svemira i idejom o postojanju odnosa između ljudskog oka i planetarnog sistema.

 


Projekat "Kosmička Harmonija", inspirisan je fenomenom svemira i idejom o postojanju odnosa između ljudskog oka i planetarnog sistema. Pogleda uperenog u svemir i kovitlac zvezdanih gradova, stvaralačka mreža Milice Živadinović proteže se u neistraženi prostor ljudskog oka u kome se reflektuje univerzum. Kao što je naš galaktički komšiluk donekle poznat  zahvaljujući snimcima teleskopa Habl, tako i naše oko krije spektar božanstvenih kombinacija nijansi. I kao što se svemir menja, raste i skuplja se, menja oblike i boje, tako i ljudsko oko dobija životne godove, nova prostranstva i sjaj. 

"Vizija Univerzuma" se sastoji od izbora slika iz ciklusa "Cosmic’Eye"  koji originalno nastaje od 2007. godine, a ova izložba je rezultat umetničkog istraživanja koje je kulminiralo u 2009. godini. Koincidencija je htela da je upravo ova - 2009. g- bude svetska godina astronomije, što je potvrda univerzalne teze o umetničkom instinktu koji predoseća zbivanja i pojave oko sebe. 




"Vreme Tetraktisa" je instalacija u kojoj se veza između kosmičkih pejzaža i filozofskog pojma nalazi u misli grčkih filozofa po kojoj se "misterija univerzuma može dokučiti samo uz pomoć brojeva i oblika", te je instalacija planetarnog sistema organizaovana prema pitagorejskoj simbolici brojeva zasnovanoj na specifičnoj figuri – Tetraktisu. Ova dekada je najsvetiji broj - simbol kosmičke kreacije, ali i osnova muzičke harmonije, sveta i Kosmosa. U njemu se stiču svi postojeći i napredni principi božanskog. Predstavljen jednakostraničnim trouglom koji u prostoru čine deset sfera, "Tetraktis" Milice Živadinović otkriva beskonačno bogatstvo dekade sastavljeno od zbira četiri prva broja: 1+2+3+4=10, dok svaka planeta simbolizuje elemente pitagorejske piramide. Uz pomoć moderne asocijacije i savremene tehnologije instalacija postaje bliska i komunikativna, a nauka i filozofija dobijaju humanoidnu dimenziju.




Osećajnost slikarske svesti Milice Živadinović predočava aktuelno stanje duha vremena i prianja uz snažan napredak nauke, ali istovremeno poentira stagnaciju i pad moralnih vrednosti u društvu. Zbog toga nam ova humano-kosmička epopeja otkriva principe jednog likovno-plastičnog sistema autonomne umetničke vrednosti. Mašta otvara dubinu prostora, a duh slikara modeluje ubedljivost slike. Kroz razmišljanje o nepromenjenom i večnom položaju čoveka, nekad i sad, ali i prolaznoj ljudskoj egzistenciji izgubljenoj u svemiru, Kosmička Harmonija postavlja elementarna pitanja o našoj prirodi : ko smo mi, šta zapravo znamo, kuda idemo? Pitanje koje je istovremeno aktuelno i večno, a odnosi se i na blisku budućnost sveta u kome živimo.




Milica Živadinović je rodjena 1975. Godine u Beogradu, živi i radi u Parizu od 1999. godine.  Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Versaju 2001. godine, kao stipendista Francuske Vlade. Magistrirala 2005. godine, trenutno  Doktorant  na pariskom univerzitetu. Stipendista UNESCO-a za 2007. godinu.  Autor je mnogih samostalnih izložbi u Parizu i Beogradu, učesnik na brojnim kolektivnim izlozbama od 1999. godine. Izložba slavi Međunarodnu Godinu Astronomije (MGA 2009), ali i samu naučnu disciplinu, njen doprinos društvu i kulturi, a u okviru proslave četristogodisnjice od prvog astronomskog posmatranja Galilea Galileja uz pomoć teleskopa 1609. godine.




Projekat "Kosmička Harmonija" je realizovan u Kulturnom centru Srbije u Parizu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Posle Francuske izložba će biti presdstavljena u Srbiji, u Galeriji "Macola" u Drvengradu na Mokroj Gori, zatim u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda i u Domu Omladine Beograda uz podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, a u koordinaciji sa Laboratorijom za primenu računara u nauci Instituta za fiziku u Zemunu.


Ivana Misirlić Bigard


Kosmička Harmonija 2009

Kulturni centar Srbije u Parizu, Francuska, Noć muzeja 16 maj – 22 juni (www.ccserbie.com)

Galerija Macola u Drvengradu, Mokra Gora, Srbija, otvaranje 8. avgust  (www.mecavnik.info)

"Vreme Tetraktisa", Galerija Dom Omladine Beograda, 8.–20. septembar (www.domomladine.org)

"Vizija Univerzuma", Galerija Atrijum Biblioteke Grada Beograda, 3.-15. septembar www.bgb.org.yu/centralna


 


Datum objavljivanja: 04.08.2009.