Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kontraspekcija

Umetnički centar Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" večeras, 10. decembra u 19 časova, predstaviće autore Marka Crnobrnju i Miću Stajčića u okviru izložbe pod nazivom "Kontraspekcija".


 


Izlaganje dva autora u jednoj galeriji je slično guranju dva roga u istu vreću. Trudeći se da prevaziđemo okolnosti u kojima smo se našli, prepustili smo se dijalogu. Galerija postaje mesto razgovora i preispitivanja dva autora sličnog nastrojenja koje se prepoznaje u edukativnom pristupu društvu


Crnobrnja, ako se tako može reći, problemu pristupa odozdole, baveći se pedagoškim intervencijama u skulpturi. On pokušava da edukuje društvo iz korena, obraćajući se deci i roditeljima.


Stajčić, pak, kao da pristupa odozgo, često se koristeći jezikom advertajzinga i spektakla, pokušava da utiče na odraslu, već donekle iskvarenu publiku i nagna je na preispitivanje opšteprihvaćenih vrednosti i tabu tema.


Ipak, to nije tema ove izložbe, niti su sličnosti autora presudne. Ovde je posredi pokušaj da se razbije taj kliše u kojem je umetnik istovremeno tvorac i realizator svog, i samo svog umetničkog rada.


Umesto da napravimo nevidljivi zid posred galerije, gde će svako raditi na svojoj teritoriji i očekivati svoju publiku koja će prošetati prvo njegovom stranom, odlučili smo se za nov način međusobnog umetničkog dijaloga. Svojevoljno, pristali smo da kročimo u komšijino dvorište i tamo se zadržimo.


I tako sad Mića pravi Markov kolač, po Markovom receptu i bavi se pedagoškom temom, a Marko lupa glavu oko Mićinih globalnih tematika. Na kraju, čije je šta i kako će sve ispasti, kao da više nije ni važno.


Autori


 


Portfolio UBSM


 


 



Datum objavljivanja: 10.12.2010.