Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Konkretni prostori

Izložba BEOGRAD:NEMESTA predstavlja projekat "Konkretni prostori" u realizaciji partnera izložbe KULTURKLAMMER - centra za kulturne interakcije.

 


Kao jedan od segmenata projekta Konkretni prostori koji se bavi ulogom industrijskog nasleđa u definisanju urbanog i kulturnog identiteta Beograda, u subotu 29. i nedelju 30. avgusta 2009. na zidovima nekadašnjeg fabričkog kompleksa Beogradskog pamučnog kombinata (Poenkareova ulica kod Dunav stanice, nekadašnja Đure Đakovica 90, Beograd) realizovan je graffiti mural. Mural predstavlja rezultat edukativnih i graffiti radionica održanih tokom maja, juna i jula 2009. u okviru programa "Moj zid, moj kraj, moj grad!" Osnovni cilj radionica je bio da se mladi upoznaju sa značajem i potencijalom industrijskog nasleđa i da kroz zajednički rad daju aktivan doprinos njegovoj promociji, kao i ulepšavanju urbanog prostora u kojem svakodnevo borave. Pored toga, prilikom realizacije murala poseban naglasak stavljen je na aktivnu saradnju i konsulatacije sa stanarima zgrade u čijem dvorištu je mural realizovan. 


U izradi murala učestvovali su umetnici Aleksandra Petković i Aleksandar Slivnjak i polaznici/e radionica - učenici/e srednjih škola i studenti/kinje.


Projekat, čiji je pun naziv "Konkretni prostori - Nova upotreba neaktivnih objekata: model građanskog delovanja u funkciji lokalnog razvoja", realizuje KULTURKLAMMER-centar za kulturne interakcije u saradnji s Kancelarijom za mlade Gradske opštine Palilula i projektom BEOGRAD:NEMESTA (međunarodna izložba Muzeja savremene umetnosti Beograd), uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, GO Palilula i ERSTE Bank a.d. Novi Sad, kao i uz ljubaznost kompanije DELTA Real Estate koja je ustupila zidove za oslikavanje. Značajnu podršku realizaciji projekta pružili su stanari zgrade u ulici Jovana Avakumovića 6, na čemu su im organizatori i učesnici/e u projektu posebno zahvalni. 


Zagovarajući nužnost odgovornog odnosa prema životnom okruženju i kulturnom nasleđu, projekat istražuje neaktivne javne prostore i objekte u gradu, njihovu specifičnu energiju i atmosferu, kao i njihov nekadašnji i mogući značaj za lokalnu zajednicu. Pored toga, preispitujući moguće efekte i doprinos različitih umetničkih praksi u sprovođenju kvalitativnih promena, oblikovanju i oživljavanju javnog prostora, projekat otvara prostor za puno ostvarivanje društvene uloge i angažovanje umetnika u razvijanju svesti o značaju proaktivnog delovanja građana i njihovoj participaciji u ulepšavanju životnog okruženja i unapređenju života u zajednici.  


Polazeći od činjenice da umetnost poseduje veliki potencijal kao pokretač društvenog razvoja i da može doprineti povezivanju i zajedničkom delovanju građana u cilju poboljšanja postojećih okolnosti, projekat je zamišljen kao community art akcija čiji krajnji rezultat predstavlja umetnička intervencija u javnom prostoru u čijoj pripremi i realizaciji, uz podršku umetnika i kulturnih operatera, ključu ulogu imaju mladi.


Izrada murala predstavlja akt angažovanog građanskog delovanja usmerenog na transformaciju javnog prostora i ostvarivanje pozitivnog uticaja na dati prirodni i socio-kulturni kontekst.  


K U L T U R K L A M M E R


centar za kulturne interakcije

kontakt osoba: Marijana Simu

T/F +381 11 2455437

M   +381 64 3709714

E    info@kulturklammer.org

W   http://www.kulturklammer.org


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 18.09.2009.