Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Konačno ishodište Vasilija Čekrigina

U četvrtak, 18. avgusta u 20 sati u Artget galeriji KCB-a, održaće se promocija monografije Vasilija Čekrigina "Konačno ishodište", (prevod sa ruskog Ana Acović, Logos, Beograd, 2011), učestvuje: urednik Vladimir Medenica, moderator: Marjan Čakarević.


 


Knjiga Konačno ishodište predstavlja izbor iz dela ruskog umetnika Vasilija Čekrigina (1897-1922). Ovo ime je slabo poznato u ovdašnjoj kulturnoj javnosti, ali kada se ima u vidu da njegovo stvaralaštvo pripada drugoj deceniji prošlog veka, po mnogo čemu najburnijoj deceniji u istoriji ruske, i ne samo ruske umetnosti, ali i ne samo umetnosti, kontekst ovog opusa postaje nešto jasniji. Čekrigin je učestvovao u izložbama i umetničkim akcijama futurista i lučista, drugovao sa Tatljinom, Hlebnjikovim, Majakovskim (ilustrovao njegovu prvu zbirku), ali njegova poetička traganja bila su usmerena u drugom pravcu. To se najbolje može videti iz Čekriginovog traktata "O Sabornom Hramu Vaskrsavajućeg Muzeja", koji je pre svega inspirisan ruskim religioznim preporodom iz druge polovine 19. veka, a ponajviše filozofijom zajedničkog dela Nikolaja Fjdorova. Polazeći od ovih idejnih temelja, kao i od tradicije ruskog ikonopisa i freskopisa, Čekrigin je došao do sveobuhvatne koncepcije monumentalne, saborne umetnosti, koja bi u jednom stvaralačkom delu ujedinila sve savremene umetnike.



Sa druge strane, monografski deo ovog izdanja daje reprodukcije Čekriginovih dela, iz kojih se može videti da ovaj opus suštinski pripada avangardnom pokretu. Kao i u slučaju drugih savremenika, Čekrigin je preko svog dela želeo celoviti, suštinski preporod sveta. Ovaj cilj se može izraziti i jednostavnim rečima samog umetnika: "Naš istinski zadatak je izgradnja neba".



Datum objavljivanja: 17.08.2011.