Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Komunikacija

Izložba projekta koji se bavi fenomenom komunikacije iz više različitih perspektiva, koje koriste raznovrsne rečnike i tehnike likovnih i vizuelnlnih medija. Posle Padove i Pariza, izložba će biti predstavljena i u Beogradu, u Međunarodnom kulturnom centru, od 17. do 31. oktobra.

 


Vođeni različitim ličnim afinitetima svake umetnice, radovi su izvedenii korišćenjem širokog opusa vizualnih, i likovnih medija: slikarske tehnike, instalacija, fotografija i video. Na ovaj način komunikacija je otvorena između likovnog i verbalnog, ličnog i javnog unutrašnjeg i spoljašnjeg, publike i umetnika ostavljajući mogućnost za dalju diskusiju i komunikaciju.


Kulturno umetnička asocijacija TRA (www.traart.org), oformljena je 2006. godine u Veneciji i sačinjavaju je prevashodno mladi umetnici italijanskog i srpskog porekla. Grupa je do sada realizovala nekoliko izložbi, inicirala projekte i saradjivala sa drugim internacionalnim umetnicima i umetničko kulturnim grupama.


Autori

Chiara Diullivani - IMAGINARNE ASOCIJACIJE – Interaktivna instalacija



Kombinujući digitalnu fotografiju, grafiku i kolaž, Chiara započinje vizuelnu komunikaciju sa ličnim asocijacijama potencijalnih igrača, koristeci kao osnovni motiv igre reči kao što su rebus, memori, scarabeo. “Komunikaciju sam koncipirala kao razmenu individualnih mentalnih prostora. Bez pisma i bez znaka, ostavlila sam oblicima i fragmentima da komuniciraju. Kao prilika da se pomešaju logika i slućajnost, opšte i lično, koncentracija i razonoda”, Chiara Diullivani.


Tijana Đapovic - HAIKU SMS – Kombinovana instalacija




Koristeći savremene vizuelne medije, i kompjutersku obradu, umetnica je želala da ukaže na sterilnost i otudjenost savremene komunikacije dok upotrebom klasičnih likovnih medija ukazuje na našu mogućnost/odgovornost da istu komunikaciju razvijemo i personalizujemo. “Stvaramo mentalna pisma Trajne, opiplive uspomene skoro da su nemoguće. Poruke ostaju prisutne do trenutka kada je vreme da ispraznimo nas inbox”, Tijana Đapović.


Samantaha Miozzo – VREME ČAJA - Fotografija


Koristeći se mogućnostima fotografije, eksperimentišući svetlom i prostorom, otkrivam svoju diskusiju sa sobom, pokušavajući da osvarim balans fizičkog i duhovnog, prošlog i sadašnjeg.“Odnosi se na moju ličnu ili bilo čiju ljudsku figuru, zaustavljenu ispred sopstvenog prikaza na fotografiji i onoga što mu taj prikaz saopštava”, Samantaha Miozzo.


Marija Markovic - DOCUMENT - Fotografija


Istražujući pojedinačno ljudska lica ljudi povezanih emotivnim odnosima,umetnica pokušava da dokuči njihovu unutrašnju povezanost i komunikaciju. “Ljudsko lice je refleksija unutrašnjeg skrivenog sveta. Imajući to u vidu svoje fotografije poimam kao otvorene prozore (komunikaciju), gde posmatrač ima priliku da posmatra, otkriva i prepznaje se”, Marija Marković.


Marina Boscolo – BAJKE – Vizuelna Interpretacija Simbola


Inspirisana bajkama, umetnica vizuelno pokušava da predstavi njihove skrivene simbole i poruke, pretvarajući ih u pojednostavljene grafičke simbole. “Iščitavajući ponovo bajke, zabavlio me je otkrivanje skrivenog morala, dobrog i lošeg.” Marina Boscolo.


Silvia Patrono - LEPTIRI, ZAKAŠNJENJA, SPOLJNJI SUSRETI -  Slike


Varirajući izmedju gustih i eksplozivnih poteza i dekorativnih arabeski pastelnih boja, imajući žensku figuru kao osnovni motiv, Silvia otkriva unutrašnju, zatvorenu komunikaciju, i nemogućnost da se ta komunikacija ostvari sa spoljasnjim svetom. “Ovo je moj način da interpretiram komunikaciju, kao nemogućnost da se izađe iz sopstvene “egzistencijalne ljušture”, i jedini izlaz je biti van svega, zatvoreni u svom magičnom mikrokosmosu”,Silvia Patrono.


Tijana Cvetković – TELEPATIJA – Kombinovana instalacija


Rad se sastoji od fotografija koje reflektuju stanje iz koga je moguće komunicirati telepatski i nađenih predmeta koji ilustruju materijalizaciju takve komunikacije. “Telepatija, fino stanje duha, kada smo slobodni da osećamo i komuniciramo izvan konvencionalnih okvira”, Tijana Cvetković.




 



Datum objavljivanja: 14.10.2009.