Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Koloman Novak: Luminokineti

U sredu, 6. jula u 19 sati u Likovnoj galeriji KCB-a, otvara se izložba autora Novaka Kolomana, "Luminokineti". Izložba traje do 10. avgusta, 2011. godine.


 


Na izložbi je predstavljen izbor radova koji su nastali tokom poslednjih pedesetak godina - Vetrenjača, Svetlosni ambijent mreža, Lumino-disk, Ambijent vertikale, ...




Koloman Novak je jedini kinetički i luminokinetički umetnik u Srbiji, još uvek aktivan akter srpske i jugoslovenske konstruktivističke neoavangarde koja je nastajala tokom šezdesetih godina prošlog veka u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu. Prošao je kroz brojne slikarske faze, da bi nakon perioda reljefnog enformela ušao u polje neokonstruktivističkih istraživanja svetlosnih, optičkih i kinetičkih pojava. Kinetička i luminokinetička istraživanja je započeo 1961. godine, da bi do danas uporno i opsesivno ustrajao na njima. Novak se bavi konstruisanjem mehaničkih dinamičkih svetlosnih sistema kao umetničkog dela. Zanima se za istraživanje aktivnog perceptivnog udela posmatrača. Važna mu je sinteza vizuelnih i dinamičkih sistema u spektaklima. Bitno mu je stvaranje prostorno-vremenskog i vizuelno promenljivog okruženja.



Koloman Novak (1933, Dobrovnik, Slovenija) samostalno izlaže od 1962. godine u zemlji i inostranstvu (Beograd, Zagreb, Ljubljana, Beč, Rim, ...). O njegovom delu su pisali značajni kritičari kao što su Ješa Denegri, Kristian Sotrifer, Werner Hofman, Želimir Koščević, Boris Keleman, Oto Bihalji Merin, Laslo Beke, Pavle Vasić, Zoran Markuš, Herald Kramer i dr. Na izložbi u Likovnoj galeriji KCB-a biće predstavljen izbor radova koji su nastali tokom poslednjih pedesetak godina (Vetrenjača, Svetlosni ambijent mreža, Lumino-disk, Ambijent vertikale, ...).




Portfolio KCB


 



Datum objavljivanja: 02.07.2011.